Mansveld weg om rapport Fyra

CDA houdt vragen over optreden Dijsselbloem bij NS

29 oktober 2015 11:13 Aangepast: 29 oktober 2015 13:35
Beeld © ANP

Oppositiepartij CDA heeft grote bedenkingen bij de rol van minister Dijsselbloem als aandeelhouder van NS. Dijsselbloem verleende als aandeelhouder op 4 maart décharge aan het bestuur en de commissarissen van NS. Het CDA wil nu weten of Dijsselbloem toen al op de hoogte was van het gerommel met de aanbesteding in Limburg.

Dat blijkt uit Kamervragen die de partij heeft gesteld. Als aandeelhouder moet Dijsselbloem elk jaar de jaarrekening van NS vaststellen en instemmen met het door bestuur en commissarissen gevoerde beleid. Dat gebeurde in 2015 op 4 maart, voor het jaar 2014. Maar in september 2014 liep er een procedure tegen NS bij toezichthouder ACM over de aanbesteding van spoorvervoer in Limburg. Vervoersbedrijf Veolia had geklaagd en NS werd in januari 2015 geïnformeerd dat het volgens de ACM de spoorwegwet had overtreden.

Het CDA wil nu weten of Dijsselbloem kennis had van deze zaken toen hij op 4 maart décharge verleende, en daarmee instemde met het door NS gevoerde beleid. “Wat heeft de NS voor of op 4 maart 2015 meegedeeld over de procedure en over de mogelijkheid of waarschijnlijkheid dat de ACM tot de conclusie zou komen dat NS de spoorwegwet in 2014 overtreden had?” Het CDA vraagt Dijsselbloem de vraag uitgebreid te beantwoorden, “inclusief brieven, e-mails en presentaties over dit onderwerp tussen NS en Financiën tussen september 2014 en juni 2015”.

Het CDA wil graag dat Dijsselbloem de vragen binnen twee weken beantwoord.

`