Economie

Brabant drugshoofdstad van de wereld

04 december 2015 18:20 Aangepast: 04 december 2015 23:18
Beeld © ANP

Nederland staat bekend als grootste producent van synthetische drugs en dat concentreert zich vooral in Brabant en Limburg. Er gaan miljarden in om.

De politie was het meer dan zat. De overlast door drugscriminaliteit in met name Noord-Brabant en Limburg liep de spuigaten uit. Een speciaal team van maar liefst 125 politiemensen moest daar een eind aan maken door de criminelen op alle mogelijke manieren aan te pakken.

Er werden het afgelopen jaar in Brabant 417 invallen gedaan, waarvan 166 in verband met synthetische drugs en dat leidde tot 313 aanhoudingen.

Drugshandel: 1,5 miljard euro
Er gaat ook veel geld om, hoeveel precies dat weten we niet. Grappig genoeg doet het CBS wel schattingen, omdat het meetelt bij de berekening van het BNP. Het CBS denkt dat er voor 2,5 miljard euro aan illegale handel omgaat in ons land, daarvan is 1,5 miljard euro te relateren aan drugshandel.

Bij meer dan 1 miljard euro gaat het om cannabis en bij 520 miljoen euro om harddrugs en daarvan is 103 miljoen te relateren aan XTC.

Gunstige ligging en smokkelcultuur
Er zijn meerdere redenen dat de drugshandel zo geconcentreerd is in Brabant en Limburg is. Zo liggen ze vlakbij België en Duitsland, niet ver van de Rotterdamse haven en is van oudsher een smokkelcultuur, zoals de botersmokkel.

Het gaat duidelijk niet om gelegenheidscriminelen, maar om georganiseerde misdaad. Het is niet heel moeilijk om pillen te maken, maar je hebt er wel iets meer dan gemiddelde scheikundige kennis voor nodig. De politie probeert niet alleen XTC-labs en wietkwekerijen te betrappen, maar ze probeert ook te verstoren.

Ze proberen dus er voor te zorgen dat criminelen niet aan apparatuur en grondstoffen kunnen komen. Ook worden onder meer elektriciens en boekhouder (die de productie faciliteren) alsmede degenen die hun huizen of loodsen ter beschikking stellen aangepakt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van