Economie

Air France-KLM bezuinigt helft minder

29 oktober 2015 09:16
Beeld © ANP

Air France-KLM gaat dit jaar minder bezuinigen dan was voorgenomen. Air France kan, met name door de starre houding van de Franse vakbonden, 'geen noemenswaardige bijdrage leveren' aan de besparingsdoelen, dus wordt er door het hele bedrijf minder bezuinigd

Een jaar geleden formuleerde Air France-KLM besparingsdoelstellingen tot 2020. Het mikte voor dit jaar op 1 tot 1,3 procent verlaging van de operationele kosten, maar omdat de besparingen nu bijna helemaal van KLM moeten komen, wordt het doel verlaagd tot 0,5 tot 0,7 procent. Het hoopt daarmee nieuwe stakingen te voorkomen. In 2014 kostten stakingen het bedrijf nog 330 miljoen euro.

De omzet van Air France-KLM steeg in het derde kwartaal naar 7,4 miljard euro, de nettowinst vervijfvoudigde naar 480 miljoen euro. De operationele winst, de graadmeter waarop luchtvaartmaatschappijen doorgaans door analisten worden afgerekend, steeg van 247 miljoen naar 898 miljoen euro. Het derde kwartaal verliep voor Air France-KLM daarmee stukken beter dan een jaar eerder. Er was veel vraag naar vluchten deze zomer, en de lagere brandstofprijzen en gunstige wisselkoerseffecten hielpen ook een handje.

Achterstand concurrentie blijft
Air France-KLM is niet de enige speler die daarvan profiteert, ziet ook bestuursvoorzitten Alexandre de Juniac in. Daardoor blijft Air France-KLM volgens de topman op achterstand staan ten opzichte van de concurrentie.

De Juniac riep de bonden op de onderhandelingen te hervatten. Een deel van het Franse personeel bleek tot dusver niet bereid voor hetzelfde geld harder te werken, waar hun Nederlandse collega's daar al wel mee hebben ingestemd. Daarom dreigt een alternatief plan in werking te treden waarbij duizenden banen bij Air France verdwijnen.

Voor eerst weer operationele winst
Een concrete winstdoelstelling voor dit jaar gaf Air France-KLM niet. "Het is nog veel te vroeg om aan te kunnen geven of de gunstige ontwikkelingen van deze zomer doorzetten in het vierde kwartaal'', zei financieel directeur Pierre-François Riolacci. Wel koerst de luchtvaartgroep voor het eerst sinds 2010 af op een operationele jaarwinst.

`