Economie

Rembrandt-behangetje? Musea gaan massaal open source

11 november 2015 20:04 Aangepast: 12 november 2015 10:11
Beeld © ANP

Open source kunst is de nieuwe rage. Steeds meer musea stellen hun collectie via internet gratis ter beschikking aan gebruikers. Vaak zonder restricties en soms zelfs zonder verbod op het ongegeneerd commercieel uitbaten van de kunstwerken.

Het is een revolutie in de museumwereld die begon bij ons eigen Rijksmuseum. Via de website van van het Rijksmuseum heeft de hele wereld toegang tot meer dan 250.000 schilderijen, schetsen en andere kunstwerken, in hoge resolutie.

Buitenland
Over de grens slaat het idee aan. Er zijn nu al zo'n vijftig musea die hun kunst op internet gooien. Denk aan grote namen zoals het British Museum in Londen en het MoMa in New York. Maar het Rijksmuseum gaat misschien wel het verst met het vrijgeven van de kunstwerken: je mag alles doen met de Rembrandts en Vermeers.

Als je bijvoorbeeld een reproductie wil van de Nachtwacht moet je het volgende doen:
- Je maakt een account aan bij Rijksstudio.
- Je zoekt de Nachtwacht.
- Twee klikken later heb je een reproductie besteld, van meer dan een meter breed. Niet bij het Rijks zelf maar bij een commerciële partij. Bijvoorbeeld bij een print-site.

Nachtwacht aan de muur
Je kan het nog groter aanpakken. Bij drukkerij Repro.nl kan je kamerbreed fotobehang van alle Rijksmuseumkunst bestellen. Het kan nog gekker: Albert Heijn heeft een tijdje melkpakken met Hollandse meesters in de winkel gehad.

En dan is er nog grafisch ontwerpster Barbara Smit, die een jurkje heeft ontworpen met schilderijen van het Rijks. Bekijk de jurk in Z Today:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van