Economie

Ruzie verlamt goudhandel AmsterdamGold

26 mei 2015 16:43 Aangepast: 06 september 2015 20:34
Dankzij acquisities nam de omzet toe

De bestuurders en aandeelhouders van goudhandel AmsterdamGold zijn hard met elkaar in aanvaring gekomen. Dat blijkt uit juridische stukken in handen van RTL Z. Een onderzoek en de benoeming van een extern bestuurder moeten de impasse opheffen.

AmsterdamGold werd in 2009 opgericht door ondernemer/beurscommentator Willem Middelkoop. In april 2011 fuseerde het bedrijf met de zilverhandel van ondernemer Rolf van Zanten. Later dat jaar nam investeringsvehikel Value8 van Peter Paul de Vries het aandelenbelang van Middelkoop over. Dat jaar boekte AmsterdamGold een omzet van ruim 100 miljoen euro.

Van Zanten bleef na 2011 grootaandeelhouder en bestuurder van de goudhandel. In het bestuur kreeg hij in 2013 gezelschap van Value8-manager Luc van Hecke. Al snel bleek het tussen de bestuurders echter niet te boteren.

Onder druk
Uit de stukken blijkt dat de verhoudingen al in 2013 onder druk kwamen te staan. Naar aanleiding van waarschuwingen van de Autoriteit Financiële Markten en accountantskantoor E&Y wilde Van Hecke de verantwoordelijkheid voor de inkoop van edelmetalen weghalen bij Van Zanten. Hij weigerde. De spanningen liepen vervolgens snel op.

Afgelopen zomer waren de verhoudingen zo verzuurd dat grootaandeelhouder Value8 probeerde om Van Zanten als bestuurder te wippen. Maar omdat hij als grootaandeelhouder een vetorecht heeft, wist Van Zanten dat te voorkomen.

Strijdende partijen
De bestuurder vroeg de rechter vervolgens om een onderzoek naar wanbeleid en de benoeming van een externe bestuurder. Nadat mediation mislukte, wees de Ondernemingskamer die verzoeken toe. Volgens de rechter is het "nodig om onmiddellijke voorzieningen te treffen ter doorbreking van de impasse." Vorige maand werd Doede Vierstra (Nuon, Wessanen, Friesland Campina) als extern bestuurder tussen de strijdende partijen geplaatst. Ook is de helft van de aandelen in AmsterdamGold tijdelijk in handen geplaatst van een extern beheerder.

Van Zantens advocaat Marcel Evers bevestigt het conflict. "Wij zijn verheugd over de uitspraak en vertrouwen dat de zaak onder leiding van de personen die door de Ondernemingskamer zijn benoemd, kan worden opgelost. Van Hecke van AmsterdamGold onthoudt zich van inhoudelijk commentaar. "Wij hopen dat de kwestie binnenkort wordt opgelost, maar over het waar, wat en waarom wil ik niet ingaan. Dat is niet in belang van het bedrijf en onze klanten."

Value8 en Peter Paul de Vries waren vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

ZIE OOK:
Middelkoop verkoopt AmsterdamGold aan De Vries

RTL Z / Mathijs Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore