Economie

Macht Nederland in de wereldeconomie gehalveerd

28 november 2015 08:01 Aangepast: 29 november 2015 10:10
Dat komt vooral door de sterke groei van China

Nederland stelt steeds minder voor als handelsland, zegt het CBS. Het aandeel van ons land in de totale wereldeconomie is in de afgelopen 35 jaar bijna gehalveerd.

In 1980 was Nederland nog goed voor 1,3 procent van de handel, afgemeten aan het bruto binnenlands product. Vorig jaar liep dit aandeel terug tot 0,7 procent. Dat komt vooral door de sterke groei van China en de andere opkomende landen, zegt het statistiekbureau.

Het aandeel van 's werelds tweede machtigste economie groeide afgelopen 35 jaar enorm: van 2,4 naar 16,6 procent. Ter vergelijking: in 1980 was de economie van het Aziatische land in omvang nog vergelijkbaar met die van Frankrijk nu. Tegenwoordig is deze ruim 22 keer groter dan Nederland.

Aandeel belangrijkste economieën daalt
Ook het relatieve belang van de 37 meest ontwikkelde economieën samen is sterk afgenomen. In 1980 was hun gezamenlijke aandeel nog 64 procent. Sinds 2008 is het 'westerse blok' het grootste deel kwijt: vorig jaar dook het zelfs onder de 43 procent.

Het aandeel van de landen die tot de Europese Unie behoren halveerde in diezelfde periode bijna van 30 tot 17 procent. Amerika deed het iets beter; hun economische belang daalde van 1980 tot 2014 van ruim 22 tot zo’n 16 procent.

Azië in de lift
China is niet het enige land in Azië dat een sterke groei heeft doorgemaakt. Het aandeel van alle Aziatische opkomende economieën samen groeide van 9 naar 30 procent. Daarbij is het belang van Japan en Zuid-Korea niet eens meegenomen.

Er zijn veel misvattingen over Nederland als handelsland. Zo blijkt ons land niet in de top 10 van exporterende landen in de wereld te staan, maar op de 16de plek. Verrassend is dat niet alleen grote bedrijven exporteren, maar ook veel ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf, zochten RTL Z-verslaggever Hella Hueck en Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`