Ga naar de inhoud
Economie

Wat is een start-up?

Je hoort vaak over Nederlandse start-ups. Maar wat zijn dat eigenlijk precies? Een nieuw bedrijf dat de markt wil veroveren? En wat als zo'n bedrijfje door wil groeien?

De definities van wat een start-up is lopen uiteen. Zelfs als je dat aan deskundigen vraagt, krijg je geen eenduidig antwoord. Er zijn wel een paar globale ideeën over waaraan een startup moet voldoen:

  • Het startpunt is een innovatief idee
  • De uitwerking van dat idee moet zakelijk haalbaar zijn
  • De start-up heeft niet te veel medewerkers
  • Er is nog niet sprake van een miljoenenomzet
  • De onderneming moet nog groeien
  • Het bedrijf bestaat pas maximaal 3 jaar

Sommige kenners vinden dat een startup niet alleen jong en innovatief moet zijn, maar ook een product of werkwijze heeft dat de maatschappij of markt verandert of zelfs 'ontwricht', bijvoorbeeld een disruptieve technologie zoals WhatsApp of Skype, die de sms en telefoonmarkt compleet overhoop hebben gegooid.

Stap verder
Volgens professor Justin Jansen zijn start-ups interessant, maar zijn scale-ups belangrijker. Dat is wanneer een klein bedrijf, bijvoorbeeld een startup, in een keer een forse groei doormaakt. Daar zit volgens Jansen veel potentie. Het probleem voor veel bedrijfjes die groter willen worden is dat ze het geld en de kennis niet hebben voor grote investeringen. Hij pleit daarom voor meer begeleiding en 'accelerator-programma's' om kleine bedrijven op weg te helpen. Ook Daan Witteveen van Deloitte pleit voor meer aandacht voor scale-ups. "Het zou voor de economie goed zijn dat er nu aandacht schuift naar scale-ups", zegt hij.

Meer op rtlz.nl:
Als startup aan de weg timmeren: NS en ANWB willen investeren