Geld en Werk

Wereldwijd toestemming voor zelfrijdende auto Tesla

24 oktober 2015 14:41 Aangepast: 25 oktober 2015 09:03
Beeld © Bloomberg

Autofabrikant Tesla heeft toestemming gekregen om zijn autopilot-software over de hele wereld uit te rollen. Daarmee kunnen bestuurders van de Tesla Model S deels zelfsturend rijden.

Topman Elon Musk liet vandaag op Twitter weten dat de papieren rond zijn. Behalve voor Japan, waar de software nog goedgekeurd moet worden, kan het bedrijf nu in alle landen aan de slag.

Met de software kunnen automobilisten hun auto deels zelfsturend maken. Zo zit er een 'autosteer' functie op, die zorgt dat de auto recht in één baan blijft rijden en niet te dicht op voorgangers rijdt. Ook kan de auto zelf parkeren (en een parkeerplekje uitzoeken), automatisch van baan veranderen als je de richtingaanwijzer aanzet en waarschuwen voor objecten in je blinde hoek en mogelijke botsingen. 

Waarschuwing: niet volledig zelfsturend
Tesla bracht de software vorige week al uit in de VS, toen was het nog wachten op goedkeuring voor andere landen. Bij de perspresentatie waarschuwde Musk nog wel dat de automobilist zelf aansprakelijk blijft voor zijn rijgedrag en dat je niet achterover kunt leunen in de auto. "Het is een soort bètaversie. Hou de handen nog aan het stuur."

Wanneer de software in Europa precies beschikbaar komt, is nog niet bekend. Wel liet Musk weten dat de volgende versie van de software al onderweg is. 

'Hij zegt dat hij aan staat'
Benieuwd hoe dat eraan toe gaat, de weg op in een zelfrijdende auto? Hella Hueck testte een zelfrijdende Mercedes voor het programma Toekomstmakers, en dat ging niet meteen soepel: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van