Economie

Leids biotechbedrijf Piculet failliet

03 december 2015 15:21 Aangepast: 03 december 2015 20:59
Beeld © ANP

Het Leidse biotechbedrijf Piculet is failliet. Dat bevestigt curator Klaartje Beerlage tegen RTL Z. Grootaandeelhouder PPM Oost ziet de investering in rook opgaan.

Piculet Biosciences richt zich op de analyse van het menselijke genoom en bacteriën en de selectie van DNA-binders voor medicijnontwikkeling en diagnostiek. Het bedrijf werd in 2004 opgericht als FlexGen, een afsplitsing van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eind 2011 werd het biotechbedrijf omgedoopt tot Piculet.

Dat jaar stapte de regionale ontwikkelingsmaatschappij PPM Oost ook in als grootaandeelhouder. Volgens sectormanager Life Sciences Pieter Rhemrev bezat PPM Oost ongeveer 49 procent van de aandelen. Voor hoeveel de participatiemaatschappij door het faillissement het schip in gaat, wil hij niet zeggen.

Overheidsgeld
Volgens curator Beerlage is er afgelopen jaren "serieus geld" in Piculet geïnvesteerd, maar is er slechts sprake van een beperkte omzet. Zij onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart.

Volgens Rhemrev van PPM Oost kan de regionale ontwikkelingsmaatschappij een rol spelen bij een eventuele doorstart. "Maar alleen onder voorwaarden. Zo moet er een co-financier zijn. Wij investeren alleen overheidsgeld als we kunnen optrekken met een marktpartij. Ook moeten er weer activiteiten naar Gelderland komen. Er was een vestiging in Nijmegen, maar die is gesloten toen de activiteiten in Leiden werden geconcentreerd."

`