Economie

AEX opende weer lager; Yellenpolonaise voorbij

18 december 2015 09:23 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24
Beeld © ANP

De effectenbeurs in Amsterdam is vanmorgen met verlies geopend. Ook de Europese aandelenmarkten begonnen lager na de koersverliezen op Wall Street en in Japan. Na de opluchting over de renteverhoging in de Verenigde Staten zijn de markten weer in de greep van de bezorgdheid over de aanhoudende daling van de grondstofprijzen.

  • De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,7 procent lager op 435,70 punten.
  • De hoofdindex koerst in de laatste volle handelsweek van december desondanks af op een weekwinst van ruim 1 procent.
  • De MidKap zakte 0,6 procent naar 672,86 punten.
  • De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren 0,4 tot 0,7 procent.

Grootste stijgers en diepste dalers
In de MidKap zette SBM Offshore de daling voort met een min van ruim 3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie verloor donderdag al ruim 8 procent na de aantijgingen van de openbaar aanklager in Rio de Janeiro dat ook de top van SBM betrokken was bij omkoping in Brazilië. Het bedrijf liet weten de beschuldigingen ongegrond te vinden.

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler onder de middelgrote bedrijven met een verlies van ruim 8 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Toeleverancier aan apotheken Fagron was de sterkste stijger met een plus van ruim 4 procent.

In de AEX sloot Altice de rij met een min van 3,3 procent. Het kabelbedrijf moet nog even geduld hebben met Amerikaanse toezichthouders die zich buigen over de overname van Cablevision. De Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de grondstations voor satelliet-tv die bij de deal zijn inbegrepen. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste stijger met een winst van 2,5 procent.

Verder goed om te weten:

  • In Londen won SABMiller 0,1 procent. De bierbrouwer doet volgens bronnen nog in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar Grolsch van de hand. Eerder deze maand werden Grolsch en het Italiaanse biermerk Peroni officieel in de etalage gezet om toestemming te krijgen voor de geplande fusie met AB InBev (min 0,9 procent).

Valuta
De euro noteerde op 1,0820 dollar, tegen 1,0811 dollar bij het Europese slot op donderdag.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 34,99 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 37,24 dollar per vat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore