Economie

Nieuwe zoekmachine houdt rekening met leesniveau kinderen

27 augustus 2015 15:05 Aangepast: 25 november 2015 06:22
Beeld © ANP

Een zoekmachine die speciaal rekening houdt met het leesniveau van kinderen van 6 tot 15 jaar: die bestaat sinds vandaag. Jouwzoekmachine.nl, gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Wizenoze, filtert de resultaten op basis van het leesniveau.

Kinderen kunnen bij elke zoekpoging aangeven in welke groep ze zitten. Op basis daarvan filtert de zoekmachine de resultaten, zodat er voor het kind begrijpbare teksten verschijnen.

Gratis
De zoekmachine wordt gratis beschikbaar gesteld voor scholen. Wizenoze verdient zijn geld met het verkopen van aparte software aan bedrijven. Deze software analyseert teksten voor volwassenen en zet ze om, zodat ze geschikt worden voor kinderen met verschillende leesniveaus. 

Er komen geen advertenties rondom de zoekmachine. Alleen via het verkopen van de vertaalsoftware en door het aanbieden van betaalde bronnen wil het bedrijf omzet genereren. WizeNoze is ook bezig met het ontwikkelen van een Engelstalige versie. 

Testversie
De zoekmachine die nu beschikbaar is, zit nog in de bèta-fase. Het bedrijf zelf spreekt van een 'testversie'. Oprichter Diane Jankegt: "Het woord bèta kunnen we voor kinderen niet gebruiken, vandaar het woord test." Op het moment bevat de zoekmachine meer dan 300 bronnen. Dagelijks komen daar websites bij. De software checkt de content en bepaalt voor welke gebruikers de informatie geschikt is. 

Onderzoeker Eric Hennekam is nog niet enthousiast. Via Twitter noemt hij de zoekmachine aan de hand van een aantal voorbeelden 'hilarisch slecht en lachwekkend'.

`