Geld en Werk

Uber komt met goedkope variant in Amsterdam: UberX

10 september 2015 07:48 Aangepast: 29 oktober 2015 06:47
Beeld © ANP

Als je in Amsterdam met een taxi ergens naar toe wilt, kun je nu ook kiezen voor een goedkopere versie van Uber: UberX. Er rijdt dan geen luxe auto voor, maar bijvoorbeeld een Toyota Prius of een Honda Civic. Je krijgt wel een chauffeur met vergunning.

Het verschil tussen UberX met de gewone Uber dat een ritje met UberX goedkoper is, omdat de auto's waarmee wordt gereden kleiner zijn en dus lagere kosten hebben dan bij de standaard Uber, UberBlack.

Bij Uber X en UberBlack zijn gewone taxichauffeurs met vergunning aangesloten. Daarnaast bestaat er ook nog het omstreden UberPop. Volgens Uber zijn UberX en UberPop vrijwel hetzelfde. Het verschil is dat bij UberPop de chauffeurs geen taxivergunning hebben. Bij UberX is dat wel het geval.  

UberPop onder vuur
UberPop ligt in verschillende landen onder vuur. In Nederland is UberPop verboden. Amsterdamse UberPop-rijders worden als snorders gezien en ze kregen al boetes. Uber zei dat het de boetes voor chauffeurs zou betalen, maar de de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft Uber een dwangsom opgelegd. Die is nu maximaal 1 miljoen euro.

In Duitsland is UberPop verboden. In Frankrijk werd de topman van Uber gearresteerd. UberPop is daar illegaal.

In maart deed in Nederland de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een inval bij het bedrijf in Amsterdam, om inzage te krijgen in de administratie van Uber over de omstreden dienst. De nieuwe dienst is sinds vorig jaar zomer actief in Amsterdam en inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Uber al in 310 steden
Uber is een platform waarop chauffeurs in contact worden gebracht met mensen die een taxi nodig hebben. Sinds de introductie eind 2012 is het aantal chauffeurs dat het platform in Nederland gebruikt, gegroeid tot meer dan 1000. Uber zegt in meer dan 310 steden in 57 landen actief te zijn.

Volgens de directeur van Uber in de Benelux, Niek van Leeuwen, is een rit met UberX gemiddeld 35 procent goedkoper dan een rit met een normale taxi.

Deeleconomie wordt steeds groter
Uber past in de trend dat steeds meer dingen worden gedeeld. Zo is Airbnb, een platform waarmee particulieren hun huis te kunnen verhuren, nu al het grootste 'hotel' van Nederland. Hoteliers vinden Airbnb een bedreiging, maar sommige gemeenten hebben Airbnb geaccepteerd. Zo int Airbnb voor de gemeente Amsterdam de toeristenbelasting.

Een ander fenomeen van de leeneconomie is Peerby. Via deze site kun je spullen zoals een heggeschaar of een elektrische boor gratis lenen van iemand in de buurt. Vandaag maakte Peerby bekend dat je binnenkort ook spullen via het platform kunt huren.

Kabinet geeft ruimte aan delen
Minister Kamp van Economische Zaken wil meer ruimte bieden aan vernieuwende ontwikkelingen op internet, zoals Airbnb. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van