Zonder overheidsingrijpen blijven we nog generaties doormodderen met de huidige milieuproblematiek. De economische oplossing is simpel, stelt econoom Mathijs Bouman, maar de politiek pakt het niet op. En zo is deze optimististische econoom over het klimaat toch behoorlijk pessimistisch geworden.
Mathijs Bouman: Hang een prijskaartje aan vervuiling
We horen economen maar zelden over klimaatverandering. Macro-econoom Bouman doorbreekt de stilte en geeft aan dat zowel rechtse als linkse economen het eigenlijk wel eens zijn: alleen het invoeren van een mondiale CO2-belasting kan oplossing bieden. De kunst is om langzaam de CO2-prijs naar de werkelijke waarde te brengen.
Op ons bordje
Bij een uit de hand gelopen klimaatprobleem loopt ook de wereldeconomie schade op, wat uiteindelijk allemaal op ons bordje in Nederland terecht komt, voorspelt Bouman. Net als Roger Cox, de advocaat die meewerkte aan het eerste vonnis ooit waarin een staat door een rechter veroordeeld is voor een beter klimaatbeleid, heeft hij echter weinig vertrouwen in de politiek.
Bouman: "Het gaat om de alsmaar gegroeide belangen van de oude partijen. Dit zijn bedrijven die heel erg gericht zijn op olie en kolen verbranden, maar ook consumenten met bijvoorbeeld een gasaansluiting. Hun belangen zijn ontstaan in een wereld met 0 euro per CO2-emissie."
De econoom denkt niet dat er op de klimaattop in Parijs een doorbraak wordt bereikt. Bouman: "Daar ben ik heel pessimistisch over. Al denk ik wel dat we nog iets meer tijd hebben dan nu wordt voorgesteld. En dat het prijsmechanisme ons ook nog wel gaat helpen, waarbij normaal gesproken olie duurder wordt en alternatieven goedkoper."
RTL Z verslaggever Frederieke Hegger blikt deze week vooruit op de klimaattop in Parijs, in interviews met onder meer Prinses Laurentien van Oranje en Urgenda-advocaat Roger Cox.