Economie

Eneco en Delta: splitsing kost banen

26 juni 2015 16:50 Aangepast: 22 december 2015 11:08
Beeld © ANP

Eneco en Delta vrezen banenverlies bij een gedwongen splitsing van hun energiebedrijven in een netwerk- en leveringsbedrijf. Ze willen daarover in gesprek met de politiek nu de Hoge Raad vrijdag heeft bepaald dat de wet die tot zo'n splitsing verplicht niet strijdig is met het Europees recht.

De gewraakte wet uit 2008 verplicht energiebedrijven zich op te splitsen in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert en in een bedrijf dat de elektriciteits- en gasnetten beheert. Eneco, Delta en Essent vochten een gedwongen opsplitsing daarop aan. Jarenlange juridische procedures volgden.

De Hoge Raad verwijst de zaken van Eneco en Delta nu terug naar het gerechtshof voor verdere afdoening. Het hof moet een definitief oordeel vellen of ze zich terecht beroepen op de bescherming van hun eigendomsrecht op grond van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Essent, dat overigens al is opgesplitst in twee bedrijven, stelde in hoger beroep het eigendomsrecht niet aan de orde en daarom eindigt voor Essent de procedure hier.

ZIE OOK: Energiebedrijven moeten netbeheer en energielevering splitsen

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel, waarna ze zijn overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.

"De Staat heeft dan wel juridisch gelijk gekregen, feit blijft dat splitsing niets oplost maar wel schadelijke gevolgen heeft'', zegt topman Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta. Als Delta en Eneco alsnog moeten splitsen, dan leidt dat volgens hem tot minder duurzame investeringen van 1 miljard euro en een verlies van 1500 tot 2000 banen.

ZIE OOK: Energiebedrijven moeten splitsen: waarom?

Eneco vreest uitverkoop van de Nederlandse energiebedrijven en verlies van invloed over de nationale energiesector. ,,Bovendien zal bij Eneco Groep er op korte termijn sprake zijn van verlies van ruim 400 miljoen euro aan investeringsmogelijkheid voor bijvoorbeeld de bouw van windparken en biomassa-installaties, en de aanleg van warmteleidingen.''

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil eerst "goed bekijken'' wat de uitspraak van de Hoge Raad over de Splitsingswet precies inhoudt en wat de consequenties daarvan zijn. Hij stuurt volgende week hierover een brief naar de Tweede Kamer, zei hij.

ANP / RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`