V&D gered

Het reddingsweekend van V&D: een race tegen de klok

13 februari 2015 16:50 Aangepast: 06 september 2015 15:55
Beeld © RTL Z

Maandag 9 februari, 15:23 uur: V&D is uit de gevarenzone. Het reddingsplan is geslaagd. Wat is er gebeurd in de uren voorafgaand aan de deal? Wie sprak met wie en waarom was juist dat weekend cruciaal voor het voortbestaan van V&D? RTLZ maakt een reconstructie.

De aanloop
Maandag 19 januari stuurt V&D het personeel en de eigenaren van de V&D panden een brief. V&D eist een salarisverlaging van 6 procent en vanaf februari betaalt V&D vier maanden geen huur, daarna gaat de huur omlaag. Vanaf dat moment volgt een strijd om het voortbestaan van V&D.

De spelers
V&D, Sun Capital, Verhuurders, Banken, Personeel en vakbonden

De ontknoping:  

Vrijdag 6 februari
RTL Z brengt vandaag het nieuws dat V&D uiterlijk maandag 40 miljoen euro aan bezuinigingen moet hebben gevonden, anders is het over en uit en gaat V&D failliet. De advocaat van V&D, Willem Jan van Andel, heeft dit een aantal dagen daarvoor gezegd tijdens een overleg tussen V&D, Sun Capital en de verhuurders op het Amsterdamse kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Het overleg was vertrouwelijk.

Desondanks vertelt verhuurder Jos van de Mortel van Metroprop openlijk over hoe de avond is verlopen. Zijn woorden worden bevestigd door meerdere bronnen. De verhuurders moeten met 30 miljoen over de brug komen. Het personeel moet via een salarisverlaging van 6 procent 10 miljoen inleveren. Ook de banken moeten hun steentje bijdragen. Hoeveel dat is, is op dit moment niet bekend. Sun Capital is ook bereid om geld in V&D te steken, maar alleen als iedereen meedoet. Sun Capital investeert dan 40 miljoen.

Sun Capital speelt het spel keihard en dat doen ze al sinds 19 januari. Die dag ontvingen de verhuurders en het personeel een brief waarin V&D een financieel offer eist.

V&D laat die middag desgevraagd het volgende weten: “afgesproken is dat er geen informatie gedeeld zou worden over de inhoud van het gesprek op dinsdagavond. Wij houden ons aan die afspraak. Aanstaande maandag gaan de winkels gewoon open”.


Thumbnail

Zaterdag 7 februari
Zaterdagochtend presenteert de grootste verhuurder, IEF Capital - eigenaar van 12 panden van V&D, een reddingsplan. Dat plan lag er al sinds donderdag. Als het lukt, dan krijgt V&D vele miljoenen aan extra cash. IEF Capital en V&D zijn het al snel eens: dit plan móet slagen, maar steun van Sun Capital en de banken is daarvoor essentieel. ABN Amro, ING en de Rabobank worden zaterdagmiddag op de hoogte gebracht. Eind van de middag stemmen zij in met het plan.

V&D en Sun Capital overleggen onderling en ook zij zijn het eens. Dat was voor IEF Capital de belangrijkste voorwaarde. Vervolgens worden de verhuurders van alle 65 V&D panden uitgenodigd bij Cushman & Wakefield. Zij zijn er in een paar uur uit en staan ook achter het plan. RTLZ heeft de hele avond contact met IEF Capital, maar kan nog niet melden dat er een reddingsplan is. Even voor middernacht stuurt IEF Capital een schriftelijke verklaring: “de overeenkomst dient morgen door alle partijen geaccordeerd te worden. IEF Capital verwacht morgen meer duidelijkheid en uitsluitsel te kunnen geven.”
 

IEF Capital werkt aan een reddingsplan: ''de overeenkomst dient morgen door alle partijen geaccordeerd te worden."

Ook is er die avond nieuws over de eigenaar van V&D: Sun Capital is bereid om extra geld te investeren, 60 miljoen euro in plaats van de eerder toegezegde 40 miljoen. Die steun kent dezelfde voorwaarde: iedereen moet bijdragen, alleen dan wil Sun Capital investeren.

Zondag 8 februari
De nacht van zaterdag op zondag is opnieuw een lange nacht voor alle betrokkenen. De advocaten van IEF Capital en V&D gaan aan de slag en werken het reddingsplan uit tot een schriftelijke overeenkomst. Wat niemand op dat moment weet, is dat de deal in de ochtend ook al ondertekend wordt door de verhuurders. Eén verhuurder doet niet mee.

Thumbnail

Intussen nodigt V&D de vakbonden opnieuw uit voor een gesprek. Om 14:00 uur verzamelt iedereen op het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Voor de bonden is het een grote teleurstelling. Na anderhalf uur staan zij weer buiten. V&D is niet bereid de salarisverlaging van tafel te halen. V&D wil ook geen baangarantie geven, een voorwaarde voor de bonden om verder te praten.

De redding van V&D lijkt nu verder weg dan ooit. De bonden doen niet mee en er is onduidelijkheid over de status van de deal van IEF Capital en de andere verhuurders. ASR meldt: “wij zijn akkoord met het reddingsplan, maar dat wil niet zeggen dat er een deal is. Er wordt nog gepraat met andere partijen. De deal wordt waarschijnlijk dat huur volledig wordt betaald, maar tijdelijk op derdenrekening wordt gezet.” ASR wil verder niet inhoudelijk reageren en verwijst door naar IEF Capital. Bij Achmea lijken ze er niet uit te zijn: eerst meldt Achmea dat er een deal is, om dat bericht later in te trekken. Tot diep in de nacht heeft RTLZ contact met IEF Capital: nog steeds geen officiële deal.

ASR meldt: “wij zijn akkoord met het reddingsplan, maar dat wil niet zeggen dat er een deal is."

Met de kennis die we dan hebben, zijn er drie mogelijkheden: 1) de partijen onderhandelen tot diep in de nacht en komen de volgende dag alsnog met een akkoord, 2) ze komen er niet uit, maar eigenaar Sun Capital heeft een plan b of 3) ze komen er niet uit en V&D vraagt morgen uitstel van betaling aan. Elk scenario is op dat moment realistisch. Duidelijk is wel dat de winkels maandag open gaan.

Maandag 9 februari
Vandaag D-Day: gaat V&D failliet of niet? Vandaag moet V&D de leveranciers betalen. Is daar geld voor? Nog steeds geen bericht over een officieel reddingsplan. Wel weten we dat de verhuurders en de banken eruit zijn. Maar wat dat precies inhoudt, weten we niet.

Dan is er opnieuw een kink in de kabel: meerdere bronnen laten aan RTLZ weten dat de eigenaar van V&D dwarsligt. Sun Capital zou nieuwe voorwaarden stellen voor de eventuele steun die ze geven. Het lijkt erop dat Sun Capital de redding van V&D blokkeert. Sun Capital wil geen toelichting geven.

15:23 uur: de verlossende woorden. V&D is gered. IEF Capital en V&D sturen een persbericht. De structurele financiering is rond.

Thumbnail

15:23 uur: de verlossende woorden. V&D is gered. De structurele financiering is rond.

Sun Capital investeert 60 miljoen euro, de helft daarvan is een lening aan V&D. De banken komen met 50 miljoen over de brug. Tot slot de verhuurders, zij hoesten samen 24 miljoen euro op in de vorm van een huurkorting.

Dat zit zo: V&D betaalt de komende maanden gewoon de huur, maar ruim de helft daarvan komt op een aparte rekening te staan. Als alles goed gaat wordt dat geld op 1 juli teruggestort aan V&D. Tot die tijd hebben kunnen V&D en de verhuurders onderhandelen over het aanpassen van de huurcontracten. Als V&D zich niet aan de afspraken houdt, dan komt dat geld alsnog bij de verhuurders terecht.

Iedereen haalt nu opgelucht adem. Het is een race tegen de klok geweest, maar het is gelukt. De grote vraag: is V&D nu echt gered of is het uitstel van executie? Eén ding is duidelijk: de problemen zijn nog niet voorbij. De eenzijdige salarisverlaging die V&D eiste ligt er nog steeds. In de afgelopen drie weken zijn V&D en de bonden het niet eens geworden. Er is verschillende keren overleg gevoerd, maar voor de bonden leverde dat niet voldoende garanties op. Zij stappen nog steeds naar de rechter. Het kort geding dient komende maandag.

RTL nieuws / Ann-Lynn Hamelink

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`