Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Twee Nederlanders willen opnames Beatles terug

21 november 2015 14:37 Aangepast: 21 november 2015 15:36
Werden de Nagra Tapes gestolen of eerlijk gekocht? Beeld © EPA

Twee Nederlandse Beatle-fans en ex-muziekhandelaren proberen via de rechter originele studio-opnamen van The Beatles uit 1969 terug te krijgen die ze bij een politie-inval in 2003 verloren. Ze vinden dat de zogenoemde Nagra-tapes onterecht zijn afgepakt.

Dat schrijft De Volkskrant. De twee willen ook een schadevergoeding van 700.000 euro van de Nederlandse overheid. De mannen, Stan Snelleman en Jos Remmerswaal, werden in januari 2003 opgepakt wegens heling en witwassen. In 2007 werd hun zaak geseponeerd. Ze vinden dat ze onterecht hebben vastgezeten.

Fab Four
Op de Nagra Tapes staat meer dan 90 uur met niet alleen muziek, maar ook onbekende covers en gesprekken tussen de 'Fab Four': John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. De opnames dateren uit begin 1969, rond de tijd van het befaamd Rooftop Concert, het laatste publieke optreden van de vier.

De twee Nederlanders kochten naar verluidt de 504 banden begin jaren negentig van Nigel Oliver, een oud-medewerker van Apple Records (de platenmaatschappij opgericht door The Beatles) voor 80.000 gulden (omgerekend ruim 36.000 euro). In 2003 zouden ze het aan de dezelfde persoon terugverkopen, voor 170.000 euro omdat deze een koper zou hebben. In werkelijkheid was deze een infiltrant van de politie. Zowel de Nederlanders als Oliver werden aangehouden. Daarbij was ook de Nederlandse politie betrokken.

De twee Nederlanders begrijpen niet dat ze destijds zijn opgepakt wegens heling en witwassen. Oliver zou hen hebben verzekerd dat hij de banden mocht meenemen. Waarom deed Apple Records beginjaren negentig geen aangifte van diefstal, vragen zij zich af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van