Ga naar de inhoud
Economie

'Bodem weg onder olieprijs; Shell kan dalen tot 17 euro'

Nu de bodem onder de olieprijs vandaan is kunnen we nog wel eens een flinke schok krijgen, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Dat kan er volgens hem toe leiden dat in een panieksituatie de koers van Shell misschien wel het dieptepunt van de afgelopen tien jaar kan opzoeken: 16 tot 17 euro.

'Bodem weg onder olieprijs; Shell kan dalen tot 17 euro'

07:30

Dat zal echter maar een korte val zijn, aldus Versteeg. ''Niemand kan en wil met deze olieprijs leven, hoe diep we gaan is nu helemaal aan de markt. Saoedi-Arabië blijft maar pompen."

Verder is het dividend van Shell volgens Versteeg 'toch wel zeker'. ''Ze mogen nu British Gas overnemen en dat werkt positief op de kasstroom, dus het dividend van Shell daar zit het wel goed mee''. Hij denkt dat dat pas verandert als de olieprijs lange tijd, zeker twee tot drie jaar, op 40 dollar blijft en dat verwacht hij niet.

''Het is de zevende dag op rij dat de oliekoers zakt, we staan rond het dieptepunt van de afgelopen zeven jaar, het lijkt wel een bijbels verhaal, maar de vette jaren komen maar niet'', zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. ''Iran en Saoedi-Arabië willen hun marktaandeel vergroten. Er is een enorme overproductie van olie, de Opec houdt zich niet aan zijn eigen productieplafond.

Verder in RTL Z Voorbeurs:
- Als Yellen de rente niet verhoogt zou dat de schok van het jaar zijn
- Blauwe envelop uit Frankrijk voor USG People
- Voor Fagron is overleven nu belangrijker dan het aanblijven van de topman