Economie

Fiscus wil smartphones afluisteren met nepzendmast

17 augustus 2015 09:49 Aangepast: 06 september 2015 16:41

De FIOD wil de bevoegdheid krijgen om smartphones af te luisteren. De opsporingsdienst van de fiscus wil daarmee de strijd aangaan tegen onder andere fraude, georganiseerde misdaad en witwassen.

Dat heeft de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, vanochtend bekendgemaakt. Het gaat om een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarbij de minister geen instemming van de Tweede Kamer nodig heeft. De Tweede Kamer kan nog wel tot half september bezwaar indienen.

Zonder toestemming gebruiken
De FIOD wil zelfstandig zogeheten IMSI-catchers inzetten. Dit zijn apparaten die zich voordoen als een zendmast waar smartphones mee verbinden om te kunnen bellen of internetten. De FIOD kan een IMSI-catcher in een specifiek gebied inzetten, om de signalen van mobiele apparaten in de omgeving te onderscheppen. Op dit moment kan de FIOD alleen gebruikmaken van een IMSI-catcher als de Nationale Politie er één faciliteert, maar volgens de minister sloot de beschikbaarheid van zowel de apparatuur als de bevoegde ambtenaren niet altijd aan bij de behoefte van de FIOD.

Daarnaast wil de FIOD de IMSI-catchers kunnen inzetten zonder eerst toestemming aan de officier van justitie te vragen. Dit is vooralsnog wel het geval. Ook de opsporingsdienst AIVD en zijn militaire variant MIVD zijn bevoegd om zonder toestemming een IMSI-catcher te gebruiken.

Nepzendmast
Door het aftappen van smartphones en tablets is het voor de FIOD mogelijk om onder andere telefoongesprekken af te luisteren, sms-berichten te onderscheppen of internetverkeer in te zien. De FIOD zou bijvoorbeeld bij een bedrijf dat wordt verdacht van witwassen een IMSI-catcher kunnen opstellen, om op die manier de communicatie van het verdachte bedrijf te onderscheppen. Volgens Kamp kan de FIOD door het gebruik van de nepzendmasten "adequaat inspelen op de technologische ontwikkelingen".

Kamp denkt niet dat de privacy van Nederlandse burgers wordt aangetast: "De verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu zijn nihil, aangezien de wijziging slechts tot een beperkte uitbreiding van de kring van gerechtigde gebruikers van de desbetreffende apparatuur zal leiden."

`