Loonsverlaging V&D van de baan

Akkoord bonden en V&D, wel 400 ontslagen

03 juli 2015 12:05 Aangepast: 06 september 2015 16:29

V&D heeft beloofd om geen loonsverlaging voor het personeel door te voeren. Om de kosten toch te kunnen verlagen, worden er wel 400 arbeidsplaatsen geschrapt. De ingrepen zijn het gevolg van een akkoord tussen het warenhuis en de FNV Handel en CNV Dienstenbond.

V&D en de bonden steggelen al maanden over de loonsverlaging die het kwakkelende warenhuis zonder overleg wilde invoeren, om zo de financiën op orde te krijgen. De bonden stapten zelfs naar de rechter. Die beval dat de partijen met een mediator om tafel moesten om er alsnog uit te komen.

Dat is nu dus gelukt. "Partijen beogen met de gemaakte afspraken een wezenlijke bijdrage te leveren aan het herstel van V&D", schrijft CNV Dienstenbond in een persbericht.

Het aantal ontslagen komt neer op 4 procent van het personeel. Bij V&D werken ongeveer 5000 mensen, bij restaurantdochter La Place nog eens 5000. Hoewel de loonsverlaging alleen voor de V&D-medewerkers zou hebben gegolden, vallen de ontslagen nu ook bij La Place, laat een woordvoerder weten.

Vrije dag minder
V&D en de vakbonden hebben al overeenstemming over een sociaal plan voor het personeel dat gedwongen op zoek moet naar een andere baan. Verder is overeengekomen dat het personeel dat wel mag blijven één vakantiedag inlevert. Verder worden de regelingen voor oudere werknemers, zoals extra vrije dagen, versoberd. Het nu al oudere personeel wordt daarbij wel ontzien.

ZIE OOK: V&D: trots op nieuwe winkel, maar zorgen over toekomst

De Ondernemingsraad van de V&D moet nog wel instemmen met het ontslag. De achterban van de vakbonden moeten bovendien ook nog hun fiat geven. Zodra het akkoord definitief is, zullen de vakbonden de lopende rechtszaak terugtrekken.

Huren lager
V&D presenteerde in januari een reddingsplan nadat de keten ternauwernood aan een faillissement was ontsnapt. De winkels worden vernieuwd en er wordt stevig samengewerkt met de tijdschriften van Sanoma. 

ZIE OOK: V&D: de opkomst en de ondergang

V&D wilde echter ook de kosten stevig verlagen: zo'n 10 miljoen euro. Zowel de loonkosten als de huren moesten daarvoor lager. Niet alleen de bonden boden daarbij verzet, ook een aantal vastgoedbazen stapten naar de rechter. Twee dagen geleden bleek uit een rondgang van RTL Z dat ook over de huren er inmiddels een akkoord ligt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore