Pensioenfondsen rijk, dekkingsgraden laag

200 miljard winst, maar geen euro naar gepensioneerden

30 januari 2015 00:02 Aangepast: 06 september 2015 15:50

Het is moeilijk te begrijpen: Nederlandse pensioenfondsen hebben een fantastisch jaar gedraaid, maar toch kan bijna geen enkel pensioenfonds de pensioenen verhogen.

De grootste pensioenfondsen van Nederland hebben tussen de 15 en 20% rendement gemaakt in 2014. Ze profiteerden van goede aandelenmarkten en grote winsten op hun obligatieportefeuilles, door de gedaalde rente.

Thumbnail

Record belegd vermogen

Het ABP heeft in 2014 bijvoorbeeld maar liefst 43 miljard euro verdiend met beleggen, ruim 20.000 euro per deelnemer. Pensioenfonds Zorg en Welzijn wist 24 miljard euro te winnen, omgerekend 16.000 euro per deelnemer. Gezamenlijk zijn de Nederlandse pensioenfondsen vorig jaar ruim 200 miljard euro rijker geworden.

Uit berekeningen van RTL Z blijkt dat de fondsen nu ongeveer 1240 miljard euro in kas hebben. Het ABP heeft nu 344 miljard euro in kas. Zorg en Welzijn 161,7 miljard euro. Een verdubbeling in zes jaar tijd:

Thumbnail

Dekking blijft achter

Toch blijven de dekkingsgraden en de mogelijkheden om te indexeren ver achter. Het ABP heeft een dekkingsgraad van 101% en Zorg en Welzijn 103%. Allebei de pensioenfondsen komen hiermee onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 105%. De reden is de extreem lage rente in Europa. De pensioenfondsen moeten (zich arm) rekenen met een rendement van 1,9 tot 2% voor de komende tientallen jaren. De pensioenfondsen hebben nu maar net genoeg geld in kas om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. De buffers moeten flink omhoog.

Thumbnail

Maar Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn stelt tegenover RTL Z dat het goed is dat de fondsen voorzichtig zijn, “want we moeten pensioenen betalen voor de komende 60 tot 70 jaar. We willen zeker weten dat we straks ook genoeg geld hebben en we kunnen niet speculeren op een hogere rente." 

Borgdorff stelt wel dat als zijn fonds voor de dokters en zusters zou mogen rekenen met de rente van vorig jaar of met een vaste rekenrente van 3%, “dat we een dekkingsgraad zouden hebben van 10 punten meer en dan hadden we kunnen indexeren.”

Kijk hier ons exclusieve interview met Borgdorff (12 minuten):

Zorg en Welzijn heeft nu 100.000 euro in kas per deelnemer, terwijl het gemiddelde pensioen op 6200 euro per jaar ligt. Vorig jaar keerde Zorg en Welzijn voor slechts 3 miljard euro aan pensioenen uit, terwijl het fonds 24 miljard euro rijker werd.

ECB
Het fonds voor de metaalarbeider PMT geeft de Europese Centrale Bank (ECB) de schuld van de problemen met de lage dekkingsgraad. PMT heeft ondanks een rendement van ruim 20% een dekkingsgraad van 103%.

‘Het ECB-beleid is gericht op het stimuleren van economische groei door het in stand houden van de lage rente. Er wordt echter aan voorbijgegaan dat het beleid zeer nadelig uitpakt voor pensioenfondsen waardoor het vertrouwen van een grote groep consumenten, jong en oud, wordt geschaad”, aldus Benne van Popta, voorzitter van PMT.

Ook Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn vraagt zich, net als Klaas Knot af, of dit beleid van het ECB nu wel het beste is. "Alleen de term QE vind ik al bijzonder. Moeten we het op deze manier doen en moeten we het nu doen. Ik heb geen bewijs dat de economie en de rente omhoog gaat. Uiteindelijk moeten wel de inflatie en rente omhoog.”

De pensioenfederatie stelt: "de positieve ontwikkeling van de rendementen is in veel gevallen onvoldoende om de gevolgen van de lage rente te compenseren".

Bouw
Van de grote pensioenfondsen die vandaag hun cijfers publiceren, kan alleen het pensioenfonds voor de Bouw de pensioenen indexeren. Per 1 januari zijn de pensioenen met 0,15% gestegen. De Bouw springt er dan ook uit met een dekkingsgraad van 114,5%.

Toekomst
De pensioenfondsen moeten de komende 12 jaar verder herstellen van de pensioenwet. Alle fondsen moeten dit jaar plannen indienen bij DNB met als doel te komen tot dekkingsgraden van rond de 130%. Het ABP heeft al eerder gesteld dat het fonds daarom de komende 10 jaar de pensioenen niet kan  indexeren. Ondanks de 170.000 euro die er per deelnemer al is gespaard. (340 miljard euro gedeeld door de 2 miljoen werknemers en gepensioneerden). Tellen we ook alle slapers (de gewezen deelnemers) mee dan staat er voor 150.000 euro uit per deelnemer. 

RTLZ-verslaggever Sjoerd den Daas legt uit: "Al stijgt de waarde van de pensioenpotten nog zo snel, de lage rente achterhaalt hem wel". Kijk hier het item:

 

RTL Nieuws / Erik Rezelman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore