Geld en Werk

'Europese Commissie wil copyrightregels voor links'

09 november 2015 12:22
Beeld © istock

De Europese Commissie denkt erover om linken onder copyrightregels te laten vallen.

Dat beweert Julia Reda, lid van de Duitse tegenhanger van de Piratenpartij die in het Europees Parlement zit. Volgens haar wil de Europese Commissie doorvoeren dat linken naar auteursrechtelijk beschermde pagina's ook valt onder het copyright. Daarmee zou iemand die linkt naar content dus eerst toestemming moeten vragen aan degene die de content heeft gemaakt of gepubliceerd.

Copyrightregels
Reda interpreteert een passage uit een document van de Europese Commissie, waarin staat waar de organisatie zich het komende jaar op gaat richten, onder meer de copyrightwetgeving. Volgens Julia Reda kan het niet anders betekenen dan dat de Commissie copyrightregels op linken wil toepassen.

Wat de consequenties zouden zijn van linken naar beschermd materiaal, is nog niet bekend. Ook is onduidelijk hoe de Europese Commissie de regels zou willen handhaven.

Links en embeds
De auteursrechtkwestie rond linken is iets van de laatste jaren. Eind 2013 bepaalde de rechter in een zaak tussen Geenstijl en Playboy dat linken naar bestanden die door anderen op websites zijn gezet geen inbreuk op het auteursrecht hoeft te zijn. 

Toch mocht Geenstijl toen geen links naar naaktfoto's van Britt Dekker plaatsen, omdat het linken naar gelekte naaktfoto's "geen publiek belang" zou hebben gediend. Het laatste woord in deze zaak is overigens nog niet gezegd, hij is nog voorgelegd aan het Europese Hof.

Vorig jaar bepaalde het Europese Hof in een andere zaak dat video's embedden ook geen inbreuk maakt op het auteursrecht, zelfs al ligt het copyright van de video bij iemand anders.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van