Beurs-update

Lagere olieprijs zet AEX weer lager

31 december 2015 09:41 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19
Beeld © ANP

De AEX-index in Amsterdam is de laatste dag van het jaar met een klein verlies begonnen. We hebben een korte handelsdag op het Damrak. Om 14 uur gaat de slotgong.

Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen met rode cijfers aan de laatste handelsdag van het jaar. De toonaangevende Duitse beurs is gesloten. De Duitsers bereiden zich alvast voor op oud en nieuw. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 444,82 punten. De MidKap stond vlak op 700,24 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,3 procent.

Altice was de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 1,6 procent. Ahold sloot de rij. Het aandeel van het supermarktconcern zakte 1,2 procent.

In de MidKap was Fagron blikvanger met een winst van 4,7 procent. De leverancier van apo­the­ker­s­in­gre­diënten heeft van zijn financiers wat meer ademruimte gekregen. Het kreeg een zogenoemde waiver voor wat betreft de financiële convenanten op zijn leningen.

Het aandeel Shell, de hoeksteen van iedere portefeuille, daalt vandaag ruim 1 procent, nadat woensdag de prijs voor een vat olie met 3 procent daalde. Shell is dit jaar één van de slechtste aandelen van Beursplein 5. Olies staan 24 procent lager. 

In Londen verloor oliereus BP 0,3 procent. Een losgeslagen ponton bedreigt een boorinstallatie van het bedrijf op de Noordzee. Een deel van de installatie is ontruimd. De productie gaat voorlopig door. Het Noorse Statoil (min 0,2 procent) had eerder ook al problemen op de Noordzee. Een enorme golf kostte woensdag aan een persoon op een boorplatform voor de kust van Noorwegen het leven.

 

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van