Economie

Olieprijs verder onderuit: benzine goedkoper

14 december 2015 08:22 Aangepast: 04 augustus 2017 09:30
Beeld © ANP

De olieprijs blijft dalen nadat we vorige week de sterkste daling van de olieprijs in een jaar tijd zagen, en dat merken we aan de bezinepomp. Vijf vragen en antwoorden over de steeds goedkopere olie.

1. Hoe hoog is de olieprijs eigenlijk?
De olieprijzen dalen nu zo'n 1 procent. Brent (Noordzee-olie) kost nu ruim 37 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Amerikaanse olie (WTI) is gedaald tot onder de 35 dollar, dat is voor het eerst sinds 2009. Medio september vorig jaar stond de olieprijs nog rond de 100 dollar.

2. Ben ik goedkoper uit bij de pomp?
Jazeker. Een lagere olieprijs scheelt natuurlijk altijd. Maar accijnzen en btw bepalen nog altijd tweederde van de benzineprijs en de olieprijs maar eenderde.

Zonder accijnzen en btw kost een liter benzine volgens de website brandstofprijzen.info maar 52 cent. Daar komt bijna 77 cent aan accijnzen bovenop en over dat geheel wordt ook nog eens 21 procent btw geheven. Daardoor kost een liter benzine op het moment zo'n 1,55 euro. 

3. Waardoor daalt de olieprijs?
De prijs van olie is een kwestie van vraag en aanbod. De vraag is wat lager, mede omdat de Chinese industrie het wat rustiger aandoet. Verder stijgt het aanbod. Zo gaat Iran meer exporteren, nu na de deal met de VS sancties zijn opgeheven en het weer olie mag uitvoeren. Iran voert ook de productie op. Het wil in 2020 twee keer zoveel produceren als nu.

De Iraanse regering zegt dat er 'absoluut geen sprake van is' dat Iran wacht met het opvoeren van zijn export totdat de prijzen tot rust komen.

Verder blijven andere olieproducerende landen doorgaan met olie oppompen. De Opec wil geen marktaandeel verliezen ten opzichte van Amerikaanse schalie-oliebedrijven en andere producenten. Daarnaast houden de Opec-landen zich niet aan de afgesproken productieplafonds.

4. Blijft de olieprijs zo laag?
Dat is altijd moeilijk te zeggen. Het is niet zo makkelijk in te schatten hoe de vraag naar olie zich ontwikkelt en of olie-landen (Opec of niet-Opec) misschien toch hun productie gaan aanpassen. Uiteindelijk hebben zij belang bij een hogere olieprijs. Zo moet Saoedi-Arabië geld lenen om de begroting rond te krijgen. Ook landen als Venezuela en Rusland hebben last van de lagere olie-opbrengsten.

Daarbij is nog moeilijk te zeggen wat het klimaat-akkoord voor een effect heeft. Er mag minder CO2 worden uitgestoten en je zou zeggen dat zoiets invloed heeft op de vraag naar olie en gas. Mogelijk wordt steenkool in eerste instantie vervangen door aardgas, dat veel minder vervuilend is.

Op de korte termijn lijkt de extra productie van olie-landen flink mee te spelen. De Iraanse onderminister van olie zegt: ''we gaan in onze plannen uit van goedkope olie, dus wat ons betreft kunnen de prijzen verder omlaag. We zijn voorbereid op het ergste''.

Diverse instanties, waaronder het Internationale Energie Agentschap, lieten de afgelopen weken weten het komende jaar weinig verandering te verwachten op de oliemarkt. De prijzen zullen onder druk blijven door een aanhoudend overaanbod.

5. Betekent een lagere olieprijs ook minder inflatie?
Veel bedrijven gebruiken olie voor de productie, zoals in de chemie. Als zij minder kosten hebben dan stijgt of hun winst of de prijs kan omlaag, dat drukt dus de inflatie. Dat is nu al te zien, de inflatie in de eurozone is laag. Als je het effect van de lager olieprijs daar uit haalt is de inflatie nog steeds niet heel hoog, maar wel wat hoger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van