Economie

Nieuwe hype: stoppen met drinken

06 januari 2016 11:58
Beeld © ANP

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met een hip nieuw voornemen: een maand lang geen alcohol drinken. We denken dat we het kunnen, en dat kan ook heus geen kwaad: we drinken namelijk vijf keer zoveel als in de jaren '60.

In van Liempt Live spraken leverarts Peter Jansen, IKPas initiatiefnemer Rob Bovens en ex-alcoholiste Lotje Donkers over ons drankgebruik.

Drinken is in de meeste kringen de normaalste zaak van de wereld. Het is gezellig op een feestje, even lekker tot rust komen na een lange dag op de zaak en dan zijn er nog de talloze borrels. Maar is drinken eigenlijk wel zo normaal?

"Gewoon gezellig"
Volgens Bovens is de norm in de maatschappij alcohol drinken: "Je hoort erbij, het is feestelijk, de smeerolie van de maatschappij." Zelfs herstellend alcoholiste Lotje Donkers wordt nog wel eens gepord om een slokje te drinken. "Over een tijdje kun je vast wel weer gewoon gezellig doen."

En zo vreemd is dat ook weer niet. Donkers vindt niet dat ze saaier is geworden, maar merkt wel dat ze minder uitbundig is dan vroeger. "Ik vond mezelf hilarisch als ik dronk."

Maand lang niks
Om bewustzijn te creëren over alcoholgebruik is Rob Bovens IKPas begonnen. Mensen die zich aanmelden spreken af een maand lang niet te drinken. Volgens Bovens is dat voor veel frequente drinkers een “leerervaring”. Mensen maken voor het eerst mee hoe het is om niet te drinken, op momenten dat ze dat normaal gesproken wel zouden doen. "Mensen worden daardoor toch bewuster. Dat heeft bij een fiks aantal mensen geleid tot minder drinken."

Vrijwel alle volwassen drinken in Nederland, liefst 82,2 procent. Maar leverarts Jansen wijst op de gevaren. Alcoholgebruik leidt tot leververvetting, en in extreme gevallen tot levercirrose. En dat is levensgevaarlijk. Het goede nieuws: een vervette lever door alcoholgebruik kun je nog omkeren. Hoe? Door te stoppen met drinken.

Een maand lang niet drinken verandert trouwens helemaal niets volgens Jansen. Maar de arts vindt het wel een goed initiatief als het leidt tot structureel minder drinken.

De actie is volgens Bovens ook vooral bedoeld om weer "macht over je eigen lijf te krijgen. Ik bepaal wanneer ik drink." Zou jij het kunnen, een maand lang ieder glas afslaan?

Bekijk hier het hele item in Van Liempt Live:
 

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van