Het financiële plaatje

Wat kost ons koningshuis?

26 september 2015 13:22 Aangepast: 26 september 2015 13:31

De Oranjes zitten alweer 200 jaar op de troon in Nederland. Genoeg reden voor ons om eens uit te zoeken wat die monarchie nu eigenlijk kost. Voor de rubriek Het financiële plaatje doken wij in de cijfers.

Om maar gelijk met de deur in het koningshuis te vallen: in 2015 zijn we met zijn allen een dikke 40 miljoen kwijt aan de monarchie. Dat zijn alle kosten die gemoeid zijn met de drie leden van het Koninklijk Huis (de koning, de koningin en de voormalige koningin) en alle andere uitgaven die nodig zijn voor het Koningschap.

Koning hoeft niet op een houtje bijten
De koning heeft het lang niet slecht. Willem-Alexander krijgt per jaar een vergoeding van 5.318.000 euro. Daarvan moeten ook zijn personeel en materiële uitgaven voor de koning worden betaald. Het inkomensdeel van de vergoeding is 823.000 euro, daarmee mag de koning doen wat hij zelf wil.

De Oranjes zijn overigens tweeverdieners. Koningin Máxima krijgt een eigen vergoeding van 326.000 euro. Voor haar hofhouding en overige uitgaven die met het ambt te maken hebben, krijgt zij nog eens 585.000 euro.

Opmerkelijk genoeg krijgt de gewezen koningin Beatrix aanzienlijk meer dan haar schoondochter. Zij krijgt per jaar 465.000 euro, en heeft nog eens een extra 965.000 euro te besteden aan personeel en materiële uitgaven.

De koning, zijn vrouw en zijn moeder kosten de belastingbetaler dit jaar in totaal 7.0659.000 euro.

'Functionele uitgaven'
De grootste kostenpost zijn de functionele uitgaven van de koning: 26.826.000 euro. Dit zijn alle uitgaven die te maken hebben met de uitvoering van het koningschap. En dat wordt vrij ruim uitgelegd.

Het meeste geld gaat naar personeel van de Dienst van het Koninklijk Huis. Om de 260 voltijds arbeidsplaatsen te bekostigen trekt de Staat 17 miljoen euro uit. De Dienst van het Koninklijk Huis bestaat uit mensen die werken bij onder andere het Koninklijk Huisarchief, Het Koninklijk Staldepartement (Chauffeurs, koetsiers, onderhoudspersoneel) en de facilitaire dienst.

Om alle auto's, koetsen en paleizen in goede staat te houden is een bedrag vrijgemaakt van zo'n 8,5 miljoen euro. Daarin zijn ook de belkosten en gas/water/licht verwerkt, om maar eens iets te noemen.

Natuur mag wat kosten…
In de kosten voor het personeel is een post vrijgemaakt van 385.000 voor faunabeheer, dat in handen is van zes boswachters. Een snel rekensommetje leert ons dat die ongeveer 42.000 euro bruto per jaar verdienen.

Om Kroondomein Het Loo in goede staat te houden is 190.000 euro uitgetrokken. Dit geld wordt besteed aan bijvoorbeeld wildroosters en bospaden. Daarnaast wordt nog eens 90.000 euro uitgegeven aan 'de exploitatie van terreinwagens' en 10.000 euro aan reiskosten en opleidingen.

…vliegen en varen ook
Aan vliegreizen zijn de Oranjes en hun gevolg per jaar 893.000 euro kwijt, exclusief reizen naar het Carabisch deel van het Koninkrijk. Daaraan zijn we 'slechts' 80.000 euro kwijt.

De Groene Draeck moet een van de duurste bootjes in Nederland zijn. Het privéjacht van prinses Beatrix moest de afgelopen jaren voor zo’n 50.000 euro per jaar onderhouden worden. Vreemd genoeg blijkt dat bij lange na niet voldoende te zijn. Tussen 2011 en 2015 moest er nog een 223.000 euro extra bijgelegd worden om het schuitje te onderhouden. Vanaf volgend jaar wordt er dan ook gerekend op een terugkerende kostenpost van 95.000 euro.  

Doorbelaste uitgaven
De laatste grote kostenpost zijn de doorbelaste kosten van andere ministeries. Dit zijn personeelskosten die worden gemaakt voor de koning door de RVD, het Militaire Huis (ceremonieel vertoon bij evenementen) en uitgaven van het Kabinet van de Koning (ondersteuning constitutionele taken). Alles bij elkaar is dit een kostenpost van ruim 5,5 miljoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`