Economie

Geen verplicht pensioen zzp'ers

02 oktober 2015 17:43 Aangepast: 02 oktober 2015 20:02
Beeld © anp

Er komt geen verplicht pensioen voor zzp’ers. Ook komt er geen goedkope verzekering om het financiële risico tegen arbeidsongeschiktheid in te perken.

"Het onderwerp staat nog op mijn verlanglijst", zegt minister Lodewijk Asscher van economische zaken tegen RTL Z. Hij sluit niet uit dat het kabinet deze periode alsnog met concrete plannen komt. "Je weet maar nooit", zei hij. 

VVD en Partij van de Arbeid stonden afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar in de discussie of deze twee verzekeringen verplicht ingevoerd zouden moeten worden. De sociaaldemocraten willen de bestaansonzekerheid inperken voor de één miljoen zelfstandigen. VVD is bang dat de plannen onder de achterban paternalistisch en zzp-onvriendelijk worden gevonden.

Kabinet schuift beslissing voor zich uit
Vorig jaar had dit kabinet de plannen nog hoog op het to-do lijstje staan. Verschillende ministeries deden uitgebreid onderzoek naar de positie van de zzp'er in de samenleving. Het doel was om concrete cijfers te produceren en daar beleidsvoorstellen op te baseren. Nadat het FD vorig jaar onthulde dat het kabinet plannen had om de sterke groei van zzp'ers tegen te houden en in de zelfstandigenaftrek te snijden, veroorzaakte dat enorm veel protest. 

Het dossier lag vervolgens maandenlang stil. In april bracht de werkgroep een onderzoek naar buiten, waarin verschillende beleidsplannen onderzocht werden en een poging werd gedaan om 'de zzp'er' überhaupt te definiëren. Dat laatste is erg lastig, omdat het beeld van de 'krachtige ondernemer die zijn eigen plan trekt', niet altijd klopt. In het rapport wordt gesproken over een 'kanarie in de kolenmijn', tot aan een 'kip met gouden eieren'. De eerste groep werkt noodgedwongen als zelfstandige en 'is een signaal dat er iets grondig mis is met het functioneren van de Nederlandse arbeidsmarkt en het stelsel van sociale zekerheid'.

Maatregelen schijnconstructies
Om die schijnconstructies tegen te gaan, moet het goedkoper worden om deze mensen in dienst te nemen, zegt het kabinet. Daarom worden er verschillende maatregelen genomen om het verschil tussen werknemers in dienst en zzp'ers terug te dringen. 

Volgens de FNV bevat het rapport geen nieuwe conclusies, maar toont het wel opnieuw aan dat de toename van het aantal zzp’ers doorzet. "Des te opmerkelijker dat het kabinet de zaak op zijn beloop laat", aldus de bond. Bij CNV spreken ze van een gemiste kans, nu het kabinet geen keuze maakt.

`