Economie

KPN: 'LoRa-netwerken worden net zo groot als 4G'

04 november 2015 12:29 Aangepast: 04 november 2015 12:49
Beeld © The Things Network

KPN heeft woensdag in Rotterdam en Den Haag een nieuw draadloos netwerk voor kleine, zuinige apparaten gelanceerd. Het bedrijf voorziet veel toepassingen.

KPN verwacht in het vierde kwartaal van 2016 een landelijke dekking voor zijn nieuwe Long Range Low Power (LoRa) netwerk te hebben. LoRa-netwerken zijn alleen bedoeld voor kleine energiezuinige apparaten, zoals sensoren, die continu metingen of hun locatie kunnen doorseinen. "We verwachten dat LoRa net zo groot wordt als de mobiele netwerken 3G en 4G", zeg Jacob Groote, vice-president Mobile Operations bij KPN.

Van je kind tracken tot slimme lantaarnpalen
LoRa kan volgens KPN een belangrijke rol in de maatschappij gaan spelen. Zo wordt het goedkoper om continu op afstand zaken in de gaten te houden. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun kinderen volgen, het terugvinden van gestolen fietsen is mogelijk en boeren zouden berichten kunnen krijgen over het welzijn van hun koeien. Die voorbeelden van toepassingen noemde KPN woensdag tijdens een presentatie van zijn LoRa-netwerk in Rotterdam.

Het is mogelijk om de locatie van LoRa-zenders in te schatten op 10 meter nauwkeurig. Dat werkt via de zendmasten van KPN. In steden ziet het telecombedrijf toepassingen als het makkelijker vinden van een parkeerplek. Een ander voorbeeld zijn slimme lantaarnpalen: ze gaan pas aan als je er langs komt. Dat zou tot 80 procent CO2-besparing opleveren. LoRa kan ook in combinatie met bestaande mobiele netwerken gaan werken, maar dat duurt volgens KPN nog zeker tot 2018.

Lage frequentie
LoRa is speciaal gericht op het Internet of Things, allerlei kleine apparaten die de komende jaren massaal online gaan. Dat worden er steeds meer, van lampen tot wasmachines.

Het voordeel van LoRa is dat de technologie werkt met een lage frequentie, waardoor het bereik per zendmast groter is. Vooral op de zakelijke markt wil KPN een slag slaan. Zo komen er toepassingen voor gezondheidszorg op afstand.

The Things Network
Naast KPN werkt ook The Things Network in Nederland aan LoRa. Dat is een open source-variant die gratis te gebruiken is. The Things Network is al beschikbaar in Amsterdam en Groningen en moet ook in Eindhoven en Antwerpen moeten er netwerken komen. Het initiatief haalde vorige week het doel van zijn crowdfundingcampagne voor de benodigde zenders en ontvangers.

In de derde uitzending van Bright TV spraken we The Things Network-initiatiefnemer Wienke Giezeman. Bekijk het item:

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

`