Economie

Wie vrije tijd belangrijker vindt dan geld is vaak gelukkiger

12 januari 2016 17:22 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Beeld © Willy Bonnink

Wat vind jij belangrijker: een dagje vrij of een dag werken en meer geld verdienen? Kies je dat eerste, dan ben je misschien wel gelukkiger dan iemand die kiest voor meer geld, blijkt uit onderzoek.

4600 deelnemers kregen van de onderzoekers van University of British Columbia steeds een keuze:  meer geld en minder vrije tijd of minder geld en meer vrije tijd, schrijft Fast Company. Zo kregen participanten de keuze voorgelegd tussen een goedkoop huis én veel reistijd van en naar werk of een duur huis en weinig reistijd. Of een baan met veel uren en een hoog salaris of een baan met minder uren en een lager salaris. De deelnemers die kozen voor meer vrije tijd ervaarden ook meer welzijn.

Waar eerdere onderzoeken zich richtten op de effecten van deze keuzes op de korte termijn, gaat dit onderzoek over lange termijn geluk.

Ouderen
Opvallend is dat de keuze voor vrije tijd boven geld niet afhangt van het inkomen van de deelnemers. Leeftijd maakt wel uit. Oudere mensen vinden vrije tijd vaak belangrijker dan geld, signaleerden de onderzoekers. 

De onderzoekers hebben ook nog een advies: je kan natuurlijk minder gaan werken en zo meer vrije tijd over houden. Is dat niet mogelijk, dan kun je wat van je extra centen opzij zetten om vrije tijd 'te kopen'. Door een schoonmaakster in te huren bijvoorbeeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van