Ga naar de inhoud
Economie

'Nieuwe emissietests voor dieselauto's zijn illegaal'

Beeld © Getty Images

De nieuwe emissietests die ingevoerd moeten worden in de EU, zijn volgens juristen illegaal. De hoeveelheid stikstofoxide die dieselauto's mogen uitstoten, zou de Europese richtlijnen flink overschrijden.

Het gaat om de zogenaamde Real Driving Emissions-test (RDE), een nieuwe richtlijn voor het meten en certificeren van de werkelijke hoeveelheid vervuilende stoffen die dieselauto's uitstoten, in plaats van laboratoriumtests. De hoeveelheid stikstofoxide die volgens de nieuwe RDE-richtlijn zou mogen worden uitgestoten, valt niet binnen de normen die gelden in de EU. Dat meldt The Guardian op basis van een juridische analyse van het Europees Parlement die de krant heeft ingezien. Dieselauto's zouden meer dan het dubbele kunnen uitstoten. 

De EU heeft als doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen geleidelijk af te bouwen en de luchtkwaliteit voor Europese burgers te verbeteren, en dat staat haaks op de nieuwe emissietest, stellen verschillende experts in de krant. Milieuadviesbureau ClientEarth concludeert dat de beslissing onwettig is en een veto van het Europees Parlement moet krijgen. 

De auto-industrie zet veel druk op het doorvoeren van het RDE-pakket, meldt The Guardian, omdat "de industrie dringend behoefte heeft aan duidelijkheid".