Na twintig jaar staat Ajax weer in een Europese halve finale. Dat levert ruim 14,5 miljoen euro op aan UEFA-premies, tv-geld en stadionopbrengsten. Een mooi bedrag, maar het verbleekt bij wat de Champions League een Nederlandse club kan opleveren. Zelfs als je geen enkele wedstrijd wint.
Je zou bijna vergeten dat het nog om voetbaltoernooien gaat als je het bedrag leest dat ermee gemoeid is: 3,2 miljard euro.
Toch is dat hoeveel marketingbaas Guy-Laurent Epstein van de Europese voetbalbond UEFA de komende jaren ieder seizoen verwacht op te strijken met de twee Europese voetbalcompetities: de Champions League en de Europa League.
Meedoen is verdienen
Het gros van dat geld vloeit door naar het meest lucratieve voetbaltoernooi ter wereld: de Champions League, dat bekend staat als het 'Miljoenenbal'. Als kampioen van Nederland mocht PSV dit seizoen meedoen. Dat werd geen succes: de Eindhovenaren kwamen in zes poulewedstrijden niet verder dan twee gelijke spelen en waren Europees uitgespeeld.
Toch leverden die twee schamele puntjes PSV als enige Nederlandse deelnemer een slordige 20 miljoen euro op. Naast de lucratieve startpremie mocht de club namelijk als enige Nederlandse deelnemer ook alle tv-gelden opstrijken die ze anders hadden moeten delen met andere Nederlandse clubs. Ajax komt daar, ondanks zijn zegetocht door Europa (in de Europa League), met nu 14,5 miljoen miljoen euro niet eens bij in de buurt.
De groeiende kloof
Want zoals er een enorme kloof bestaat tussen Nederlandse voetbalclubs en die in het buitenland, is er een zo mogelijk nog grotere kloof bij de opbrengsten van de twee Europese toernooien.
De totale prijzenpot van de Europa League ligt dit seizoen op 399,8 miljoen euro. De deelnemende clubs in de Champions League mogen meer dan 1,3 miljard euro verdelen. Daarbovenop komt nog het televisiegeld uit de zogeheten market pool: 160 miljoen euro (Europa League) tegenover 507 miljoen euro (Champions League).
En deze kloof zal de komende jaren nog verder groeien. Dat komt door de hevige strijd die woedt tussen de UEFA en de rijkste voetbalclubs van Europa rond de nieuwe opzet van de Champions League.
De rijke clubs willen afdwingen dat de vier grootste landen (Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) vanaf volgend jaar automatisch vier clubs mogen afleveren. Samen zijn dat er dus zestien, tegenover de elf van nu.
Rijke clubs nog rijker
Dat zal het niet alleen aanzienlijk moeilijker maken voor Nederlandse clubs om zich nog te kwalificeren, het slokt ook nog meer prijzengeld op van het toernooi waar onze clubs (meestal) aan zijn overgeleverd: de Europa League.
Onderdeel van de nieuwe opzet is namelijk dat niet de UEFA, maar de rijkste clubs zelf de rechten zullen uitbaten. Het gevolg: nog meer opbrengsten uit het Europese voetbal gaan naar de Champions League.