Ga naar de inhoud
Economie

"Olieprijs kan nog halveren"

Beeld © Istock

Een vat Brentolie kost deze dagen minder dan 40 dollar, wat doet dat met de aandelenbeurzen? Dat en nog veel meer bespreken Roland Koopman, beurscommentator Hans de Geus en analist Corné van Zeijl van Actiam in RTL Z Voorbeurs.

De prijs van olie blijft maar dalen en de rek naar beneden is er nog niet uit, vertelt Hans de Geus "De prijs kan nog halveren. Veel aanbieder bereiden zich daarop voor, dus het kan altijd nog lager." De Geus maakt daar wel een voorbehoud op, omdat de verwachtingen wel vaker overdreven zijn. Toch is er gewoonweg te veel aanbod en te weinig vraag op dit moment.

Gisteren leek het er voor het eerst sinds lange tijd op dat de aandelenmarkten niet meer reageren de dalende olieprijs, maar de analisten durven niet te zeggen of het verband nu weg is. Overigens hebben niet alle aandelen de afgelopen tijd last gehad van de lage olieprijs. Bedrijven als Unilever, Ahold en Heineken "doen het nog steeds uitstekend", zegt Van Zeijl.

Amerikaanse consument
Vandaag kijken de beurzen ook naar de Amerikaanse consument. Vanmiddag komen er nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen, en uit eerdere onderzoeken blijkt dat het er niet zo best voor staat.

Het consumentenvertrouwen zegt veel over hoe de economie ervoor staat. Als mensen veel vertrouwen hebben neemt de consumptie toe, en dat is goed voor de groei.

Klagende aandeelhouder voor Delta Lloyd
En dan kwam er nog een ongewenst bericht uit Taiwan voor Delta Lloyd. Een grote belegger wil een schadeclaim indienen bij de Nederlandse verzekeraar omdat de koers is gekelderd.

De Geus en Van Zeijl verwachten niet al te veel van zo’n claim. Ze noemen de belegger een "grote gokker" en "een slecht verliezer".

China in mineur
Voor goed nieuws hoeven we vandaag in ieder geval niet te kijken naar het Oosten. De Chinese munt is weer minder waard geworden, en dat wordt gevoeld op de beurs in Sjanghai.

Dat lijkt opmerkelijk. Immers, als de munt wat aan waarde verliest dan wordt de concurrentiepositie beter. In China gaat die vlieger dus niet op. Bedrijven hebben veel schulden in dollars. Die last neemt toe als de Chinese munt minder waard wordt, en daardoor wordt de kans op faillissementen ook groter.

Kerstrally? Welke Kerstrally?
Hij is er nog steeds niet.

Bekijk de uitzending van Voorbeurs hier: 

Bron: RTL Z