Ga naar de inhoud
Economie

Startup biedt 1 miljoen euro op kolencentrale: Nuon moet lachen

De rokende schoorsteen van Hemweg-centrale van Nuon in Amsterdam. Beeld © ANP

Duurzame energieleverancier Vandebron biedt Nuon 1 miljoen euro voor de Hemweg-kolencentrale in Amsterdam. Met deze stunt wil Vandebron vaart zetten achter de sluiting van de centrale. Nuon reageert lachend, maar is dit bedrag echt zo gek?

De centrale aan de Hemweg is één van de vijf nog actieve kolencentrales in Nederland. Volgens een berekening van Greenpeace stoot het jaarlijks 4,5 megaton CO2 uit wat gelijk staat aan de uitstoot van 1,3 miljoen auto's. "Zo'n rokende pijp is geen gezicht en de lucht van Amsterdam is al zo vies", zegt Aart van Veller van Vandebron.

Nuon gaf in december al aan de centrale te willen sluiten op kosten van de overheid. Aanleiding is dat de maatschappij geen biomassa-subsidie heeft gekregen om de kolencentrale 'te verduurzamen'. Wel zei Nuon dat sluiting 'eerlijk en verantwoord' zou moeten gebeuren voor de tweehonderd medewerkers.

'Miljoen niet genoeg'

"Met de miljoen euro die wij bieden kan dat. Daarnaast zullen wij verder zorg dragen voor de centrale", zegt Veller, mede-oprichter ​van Vandebron. De centrale is de startup een doorn in het oog. "Met dit bod willen wij Nuon niet pesten maar die centrale laten sluiten."

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zegt dat je het met 1 miljoen niet gaat redden om tweehonderd werknemers te compenseren. "Tegenwoordig geldt een wettelijke transitievergoeding bij sluiting van een bedrijf. Dit houdt in dat je per jaar in vaste dienst recht hebt op een derde van je maandsalaris, vanaf tien jaar dienstverband wordt dit een half maandsalaris per gewerkt jaar en dan is er nog een extra percentage voor vijftigplussers." 

Thumbnail

Een artist-impression van hoe het gebied rond de kolencentrale zou kunnen worden. (Foto:Marloes van Heteren, Pieter van der Pot) 

De kolencentrale zou in principe tot 2034 kunnen opblijven. Is 1 miljoen euro dan niet veel te weinig? Van Veller denkt van niet: "Nuon heeft gezegd dat ze niet de hoofdprijs willen en wij hebben leuke plannen met de centrale."

Kritische noot

Nuon zelf moet hier om lachen. Woordvoerder Gijsbert Siertsema: "Vandebron had iets op social media geplaatst en toen hebben wij gezegd: kom eens een kop koffie drinken. Ze zijn met tien man gekomen en krijgen nu eerst een rondleiding in de kolencentrale."

Op de vraag of Nuon op het bod ingaat zegt hij: "Wij zijn bereid na te denken over de positie van onze centrale en nemen alle partijen die meedenken serieus." Hij plaatst daarbij wel een kritische noot: "Op het moment dat de stroomproducenten van Vandebron niet genoeg kunnen leveren zijn ze aangewezen op stroom uit onder andere deze centrale."

'Prima schrootwaarde'

Toch noemt Han van Kesteren, hoogleraar en onderzoeker voor Telos, een instituut op het gebied van duurzame ontwikkeling van de Universiteit van Tilburg, het helemaal geen gek bedrag. "Over twaalf jaar zullen bijna alle kolencentrales dicht zijn en dan is 1 miljoen euro schrootwaarde een prima bedrag."

Als hij hoort over de plannen voor een bedrijventerrein, recreatie en een creatieve broedplaats, zegt hij. "In dat geval zouden ze het voor een euro moeten krijgen, zodat de rest van het geld geïnvesteerd kan worden."

Vandebron kwam drie jaar geleden als nieuwe speler op de energiemarkt. Het bedrijf is een online marktplaats die bijvoorbeeld stroom van windmolens rechtstreeks verkoopt aan particulieren. Hiermee probeert het klanten af te snoepen van traditionele energiemaatschappijen, zoals Nuon.