Economie

Werkloosheid stijgt iets, maar de markt is 'een mammoettanker'

19 november 2015 10:04 Aangepast: 19 november 2015 12:08
Het aantal werklozen bedroeg vorige maand 616.000 Beeld © ANP

De werkloosheid in Nederland is in oktober met 0,1 procent gestegen naar 6,9 procent, ten opzichte van een maand eerder. Op de lange termijn daalt het cijfer echter wel. Volgens RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker is de arbeidsmarkt net een 'trage logge tanker'.

Vorige maand zochten er 616.000 mensen naar werk. In september waren er dat nog 609.000, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Het is voor het eerst sinds juli dat het aantal stijgt, al was het maar marginaal.

Van het aantal jongeren tot 25 jaar was in oktober 11,6 procent werkloos, dat is 0,3 procent hoger dan in juli. Ook 45-plussers hebben meer moeite om aan het werk te komen; het aantal steeg van 6,4 naar 6,6 procent. Bij werkzoekenden tussen de 25 en 45 jaar bleef de werkloosheid in die maanden stabiel op 5,4 procent.

Over het algemeen dalende trend te zien
Op de lange termijn is er echter wel een dalende trend te zien in de werkloosheidscijfers. Schoenmaker noemt de markt in RTL Z Beursupdate 'een mammoettanker'.

"De economie moet eerst een aantal jaren beter gaan, voordat bedrijven weer meer mensen in dienst hebben." Omgekeerd geldt hetzelfde, vertelt hij. "Je kunt in een recessie komen, zoals in 2009, en op dat moment helemaal niks terugzien in de banencijfers."

Thumbnail

Amerika
De arbeidsmarkt hobbelt dus heel traag achter de economie aan. In de Verenigde Staten is het aantal vacatures inmiddels alweer boven het niveau dan dat van voor de crisis, maar dat komt volgens Schoenmaker doordat de Amerikanen een veel flexibelere arbeidsmarkt hebben.

"Mensen worden er in Amerika veel sneller uitgegooid. In 2009 voelden zij veel meer pijn, maar ze herstellen ook weer beter." In dat opzicht kun je Amerika dus vergelijken met een snelle speedboot, zegt hij.

`