Economie

Draken zijn duur, maar Jennifer Aniston is duurder

23 januari 2016 12:29 Aangepast: 23 januari 2016 12:36

Tegenwoordig is bijna iedereen een bingewatcher: via Netflix, HBO of stiekem gedownload. Series zijn hot. Maar wat kost het nou eigenlijk om een hitserie te maken en levert het ook wat op?

Laten we met die laatste vraag beginnen: ja, een succesvolle televisieserie kan een heleboel opleveren, maar er is eigenlijk geen zinnige manier meer om krakers met elkaar te vergelijken. Vroeger was het nog (relatief) eenvoudig: was een serie succesvol, dan kon je meer verdienen met reclameblokken en daar verdiende je (als zender) je geld mee.

Had een serie zich bewezen? Dan kon je hem verkopen aan buitenlandse zenders: gratis extra geld. Zelfs in de eenvoudige tijd was het al vrijwel onmogelijk om uit te dokteren wie wat precies verdient met een televisieserie, maar nu is dat helemaal een onbegonnen zaak. We weten gewoonweg niet hoeveel mensen een abonnement op een streamingdienst nemen omdat ze een bepaalde serie graag willen zien. Daarom weten we ook gewoon niet wat een serie 'precies' oplevert.

Duur
Wat we wel weten is wat het maken van een serie ongeveer kost, en er steeds meer geld wordt uitgetrokken voor mooie producties. De tien duurste series ooit, zijn vrijwel allemaal in de laatste 10 jaar geproduceerd. Op eentje na, daarover later meer.

Als je echt wilt meedraaien in de top, kost een enkele aflevering vaak al miljoenen. De top-3 legt meer dan 6 miljoen per aflevering neer.

Op nummer drie staat één van de meest populaire series aller tijden. Een enkele aflevering van Game of Thrones kost een slordige 6 miljoen dollar, gemiddeld. De eerste aflevering kostte maar liefst 10 miljoen. De show wordt dan ook op meerde locaties, verspreid over de hele wereld, opgenomen en kent een enorme cast. Daarnaast moeten nog de special effects, de kostuums en de decors worden bekostigd. Zo'n draakje zal ook wel wat kosten.

Thumbnail

(c) HBO

Opvallend genoeg, wij betalen allemaal een beetje mee aan Game Of Thrones. De productiemaatschappij krijgt subsidie van een Noord-Ierse organisatie van 1,6 miljoen pond per seizoen (om vooral daar maar te komen filmen). Dat fonds wordt weer voor een deel gesponsord door de EU.

Op nummer twee: Rome. De serie liep maar drie seizoenen van 2005 to 2007, maar kostte HBO een vermogen per aflevering. Wie wel eens een aflevering heeft gezien, begrijpt waar al dat geld heen ging. Voor de enorme sets werd geen cent gespaard. Veel geld uitgeven is overigens niet altijd een garantie voor succes. Volgens de ranglijst van IMDB staat Rome op plaats 33 in de ijst van beste series ooit.

Op nummer één: Friends. De bekendste sitcom ter wereld werd ieder jaar duurder en duurder. Het laatste seizoen kostte een ongelooflijke 10 miljoen dollar per aflevering. En dat terwijl de sets toch aanmerkelijk eenvoudiger waren dan bij Rome of Game of Thrones. Daar komt ook nog eens bij dat een aflevering ongeveer half zo lang duurt.

Waar zit al dat geld dan in? Juist, de acteurs. Het is geen geheim dat de hoofdrolspelers stinkend rijk werden van iedere aflevering. In seizoen 10 kregen de 6 helden zelfs een miljoen per aflevering. In het eerste seizoen was dat nog geen ton, hoewel dat ook niet onaardig is.

Daarom durven wij de stelling wel aan: draken zijn duur, maar Jennifer Aniston is duurder.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van