Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Had ik maar een Apple-medewerker als buurman

27 oktober 2015 10:10 Aangepast: 27 oktober 2015 10:52
Beeld © Getty

Niet alleen aandeelhouders van Apple kijken uit naar de kwartaalcijfers, ook mensen die helemaal niks op de beurs doen zijn zeer benieuwd.

In buurten waar veel personeel van Apple woont stijgen de huizenprijzen sneller dan in andere wijken.

Uit een onderzoek blijkt dat huizen rond San Francisco en San Jose (waar het hoofdkantoor van Apple in de buurt ligt) dat huizenprijzen vooral stijgen als Apple het goed doet.

Huis in 'Apple-wijken' steeds duurder
De verschillen tussen 'Apple-wijken' en wijken waar geen medewerkers van Apple wonen wordt steeds groter. In 2010 was het verschil in de mediane koopprijs van een huis van een Apple-medewerkers nog 150.000 dollar. Dit jaar is dat gestegen tot maar liefst 400.000 dollar.

Het onderzoek werd alleen gedaan naar het effect van Apple-personeel, omdat een onderzoek naar het effect van medewerkers van andere tech-ondernemingen te veel tijd zou kosten. Waarschijnlijk geldt het prijsopdrijvend effect op huizen niet alleen voor Apple-personeel, maar Apple geldt als hét symbool van tech in Sillicon Valley.

Tech-personeel verdient veel meer
Het verschil in de prijs die Apple-medewerkers zich kunnen verloorloven en wat anderen kunnen betalen is niet zomaar. In het gemiddelde huishouden in San Francisco ligt het inkomen op 75.000 dollar, personeel van tech-bedrijven verdienen echter gemiddeld 123.000 dollar, oftewel bijna tweederde meer.

Zo'n 30 procent van de banengroei in San Francisco sinds 2010 komt op naam van tech-concerns. Eén op de twaalf mensen met een baan in de regio werkt in de tech-sector.

Tech-personeel maakt huizen voor anderen onbetaalbaar
De inkomensverschillen in en rond San Francisco wordt steeds groter. In de VS zijn de verschillen alleen in Atlanta groter. Verder kunnen mensen met ene ban in een andere sector zich minder goed een huis verloorloven als tech-medewerkers de prijzen van woningen opstuwen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat de werkgelegenheid in niet-techbedrijven minder snel toeneemt, omdat het leven in een stad eenvoudigweg te duur wordt. 

In Los Angeles spelen ze met het idee om ontwikkelaars van woningen een bedrag te laten betalen. Dat geld zou de bouw van betaalbare huizen moeten stimulerren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van