Ga naar de inhoud
Economie

Noren promoten nieuw bankbiljet met bizar filmpje

Een van de vissers die het nieuwe biljet leven in moet blazen. Beeld © Norges Bank

Wit goud is in Noorwegen synoniem voor kabeljauw. De vis is behalve razend populair ook een belangrijk exportproduct. En dat is reden voor de Noorse Centrale Bank om de nationale vis te vereeuwigen op een bankbiljet.

De promotie van dat nieuwe 200-kronen bankbiljet pakken de Noren op een nogal bizarre manier aan. Het filmpje is uitbesteed aan een comedian, die toepasselijk DJ Codfather heet. Hij rapt het lange pad dat de kabeljauw aflegt aan elkaar. En dat pad, van zee tot bankbiljet, is een nogal surrealistische route.

Swingende vissers met snor en hippe regenjassen aan, bezingen op een vissersboot hun liefde voor de kabeljauw. Die halen ze vervolgens vers uit de zee, en overhandigen de vis aan een man in maatpak. Hij gooit ze met enig ongemak in een busje en rijdt ze naar de bank.

Rare machines en jonglerende bankiers

Daar wacht een opmerkelijke machine waar de vissen heel in kunnen en als bankbiljetten uitkomen. Een Bassie en Adriaan-achtig figuur telt ze, bestudeert ze met een vergrootglas en stopt ze in zijn binnenzak.

Als finale wordt de kijker getrakteerd op bankiers die met geld jongleren en vissers die een welverdiende borrel drinken.

Het promotiefilmpje voor het nieuwe bankbiljet kun je hier vinden:

Promotie nieuwe bankbiljetten

Er is de centrale bankiers van Noorwegen nogal wat aan gelegen om de nieuwe bankbiljetten te promoten. Behalve het opmerkelijke vissersfilmpje verspreidt de bank online documentaires om te laten zien hoe de nieuwe biljetten tot stand zijn gekomen, wie de ontwerpen heeft gemaakt, waarom verandering nodig was en hoe de thema's zijn gekozen.

Thumbnail

Het tweehonderd kronen biljet is omgerekend iets meer dan twintig euro waard. (Beeld: Norges Bank)