Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Apple en Boeing in mineur op Wall Street

27 januari 2016 22:04 Aangepast: 03 augustus 2017 16:00
Beeld © AFP

De effectenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Een opleving van de olieprijzen kon niet voorkomen dat de graadmeters moesten inleveren. Zwaargewicht Apple zette de handel onder druk, nadat het voor de eerste keer in meer dan tien jaar een omzetdaling voorspelde. Daarnaast deed ook vliegtuigmaker Boeing een forse stap terug.

Verder liet het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zoals verwacht de rente ongewijzigd tussen de 0,25 procent en 0,5 procent. De Fed gaf in een toelichting aan er nog steeds op te rekenen de rente ,,geleidelijk'' verder op te voeren. Daarbij wordt scherp gelet op de wereldwijde economische situatie en de gang van zaken op de financiële markten. Anders dan bij de vorige rentevergadering in december werd niet met grote spanning naar het besluit uitgekeken.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een verlies van 1,4 procent op 15.944,32 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1882,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 4468,17 punten.

Apple verloor 6,6 procent aan beurswaarde. Voor het eerst in meer dan tien jaar voorziet het concern een daling van de opbrengsten in het lopende kwartaal, door een zwakkere vraag in onder meer China en concurrentie. Het afgelopen kwartaal werden overigens wel recordresultaten in de boeken gezet.

Het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing kelderde krap 9 procent. Hoewel er het afgelopen kwartaal een recordaantal commerciële toestellen waren afgeleverd, moest het concern een last van ruim een half miljard dollar in de boeken opnemen als gevolg van een verlaging van het productietempo voor de Boeing 747. Ook de vooruitzichten voor 2016 stemden investeerders somber.

Machinemaker Caterpillar verloor 1,4 procent. Het bedrijf zag de vraag naar zijn landbouwapparatuur afgelopen maand stevig krimpen. Ook Facebook (min 3 procent) dat nabeurs met resulaten naar buiten komt, zag zijn beurswaarde dalen.

De euro was 1,0892 dollar waard, tegen 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 31,96 dollar en Brentolie stond 3 procent hoger op 32,76 dollar per vat.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore