Ga naar de inhoud
Economie

Brexitsuccesje voor Amsterdam: flitshandelaren kiezen voor de Zuidas

Bouwwerkzaamheden in de zomer van 2016 op de Zuidas, het financiële centrum van de hoofdstad. Beeld © Archieffoto ANP

Twee Amerikaanse flitshandelkantoren kiezen definitief voor Amsterdam als hun Europese uitvalsbasis in plaats van Londen. Het gaat Radix Trading en Hard Eight Trading. Ook handelsplatform Tradeweb Markets kiest voor Amsterdam.

De bedrijven moeten vanaf volgend jaar een vestiging in de Europese Unie hebben vanwege nieuwe beursregels (Mifid II), schreef Het Financieele Dagblad onlangs.

Londen zou dan voor de hand liggen, omdat het tijdsverschil met de thuisbasis in de Verenigde Staten dan kleiner is. Maar omdat de Britten de EU verlaten, verplaatsen de bedrijven hun Europese vestiging nu liever naar het vasteland

Amsterdam thuisbasis wereldspelers

Amsterdam ligt dan voor de hand, onder meer vanwege de aanwezigheid van de Nederlandse concurrenten Flow Traders, IMC en Optiver. Deze handelshuizen zijn wereldspelers op het gebied van high frequency trading.

Het businessmodel van dit soort bedrijven is om door heel snel te handelen (binnen een seconde kopen en verkopen) geld te verdienen aan minimale koersstijgingen of -dalingen. Die verschillen kunnen ontstaan als een bedrijf op meerdere beurzen is genoteerd, in vaktermen arbitrage genoemd. 

Kleine succesjes

Onlangs zei MarketAxess, een van de grootste obligatiehandelplatforms ter wereld, ook al naar Nederland te verhuizen. Hoeveel banen de komst van de overstappers opleveren, is nog niet duidelijk. 

Het gaat om relatief kleine successen. In Nederland bestond aanvankelijk de hoop dat Amsterdam na de brexit de financiële spilfunctie van de Londense City kon overnemen. Veel grote banken wijken echter liever uit naar Frankfurt, wat neerkomt op duizenden extra banen in het financiële hart van Duitsland. Alleen de Japanse Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) verplaatst zijn effectenhandel naar Amsterdam

Nederland zou vanwege de strenge bonusregels minder aantrekkelijk zijn voor de grote jongens in de financiële wereld. Deze regels gelden niet voor de flitshandelaren, omdat zij alleen met hun eigen kapitaal handelen en geen klanten hebben.