Economie

Complete huizen verplaatst bij verhuizing Zweedse stad

25 mei 2017 20:52 Aangepast: 25 mei 2017 20:52
Deze kerk wordt ook nog verplaatst. Beeld © Getty Images

Waar Groningers de grootst mogelijke moeite moeten doen om de schade die is veroorzaakt door de gaswinning in hun provincie vergoed te krijgen, doen ze daar in Zweden niet zo moeilijk over. Staatsmijnbouwbedrijf LKAB verhuist een complete stad én betaalt ervoor.

Het stadje Kiruna, gelegen binnen de poolcirkel, dreigt weg te zakken vanwege de mijnbouw in het gebied. De stad ligt namelijk in de buurt van de grootste ijzerertsmijn van Europa en omdat er steeds dieper is gegraven, wordt het risico steeds groter dat Kiruna op een dag wegzakt in de grond.

Thumbnail

De mijn in de buurt van het Zweedse stadje Kiruna. (Foto: Getty Images)

Om dit te voorkomen, wordt de stad met 18.000 inwoners naar stabieler land verhuisd, drie kilometer verderop. Gisteren zijn de eerste historische huizen succesvol verplaatst, meldt Radio Sweden.

Project van de lange adem

Er wordt al ruim tien jaar aan de verhuizing gewerkt, waarbij ook huizen worden gesloopt en er nieuwe worden gebouwd. De verhuizing van het eerste complete huis vormt een mijlpaal in het proces, dat volgens nieuwswebsite Quartz in totaal 20 jaar zal duren.

In Zweden doen ze sowieso niet zo moeilijk over het verhuizen van een dorp of stad als dat noodzakelijk is vanwege aardverschuivingen door mijnbouw. Het Nederlandse bedrijf Mammoet verhuist ruim 100 kilometer zuidelijker het dorp Gällivare. In november verplaatste het bedrijf de eerste van de in totaal 30 huizen, de rest volgt later dit jaar. 

Thumbnail

Transportbedrijf Mammoet in actie eind vorig jaar. (Foto: Mammoet)

De Zweedse overheid maakte eerder deze reportage over de verhuizing van Kiruna. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van