Ga naar de inhoud
Economie

Amerikaanse investeerder: Bezos of Gates de rijkste? Nee, dat is Poetin

Bill Browder getuigt in de Amerikaanse Senaat. Beeld © Getty

Vorige week mocht Jeff Bezos zich heel even de rijkste man van de wereld noemen, dankzij een piek in de beurskoers van Amazon loste hij Bill Gates af. Maar volgens een Amerikaanse investeerder is geen van beide Amerikanen echt de rijkste, het is namelijk een Rus: Vladimir Poetin.

Volgens Bill Browder, de bestuursvoorzitter van hedgefonds Hermitage Capital Management, heeft de Russische president voor 200 miljard dollar aan bezittingen en is noch Microsoft-oprichter Bill Gates, noch Amazon-oprichter Jeff Bezos de rijkste man op aarde.

Thumbnail

Vladimir Poetin met de Russische miljardair Roman Abramovich. (Foto: Getty Images)

Poetin zou zijn rijkdom vergaard hebben door het afpersen van Russische oligarchen, veelal grootaandeelhouders van de Russische (voormalige-) staatsbedrijven zoals Gazprom en Rosneft.

'Poetin perste Russische miljardairs af'

Volgens Browder stapten Ruslands rijksten uit vrije wil naar Poetin toe nadat Yukos-topman en miljardair Michail Chodorkovski na een omstreden proces gevangen werd gezet vanwege belastingontwijking.

Dit afschrikwekkende voorbeeld was volgens Browder genoeg voor Chodorkovski's collega-miljardairs om de helft van hun vermogen aan Poetin af te staan, schrijft Marketwatch op basis van zijn getuigenis voor de Amerikaanse Senaatscommissie die onderzoek doet naar de banden tussen de regering van Donald Trump en Rusland. Die getuigenis is onder ede. 

Grote investeerder

Browder werd uitgenodigd door de commissie om te getuige vanwege zijn ervaringen met zakendoen in Rusland. Ooit was hij met zijn bedrijf een van de grootste investeerders in Rusland, totdat ook hij verstrikt raakte in een rechtszaak vanwege belastingfraude, die hij in eerste instantie zelf had aangekaart.

Zijn advocaat Magnitsky stierf in gevangenschap in afwachting van het proces. Browder lobbyde daarna succesvol voor een Amerikaanse wet die betrokkenen bij de dood van zijn advocaat de toegang tot de Verenigde Staten en het Amerikaanse bankensysteem verbiedt. Deze wet is vernoemd naar de advocaat en geldt sinds 2012.