Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Zeeuws ziekenhuis mag verbouwing crowdfunden

13 oktober 2015 09:51 Aangepast: 20 juni 2016 11:22

Er mag crowdfunding worden opgehaald voor de aankoop en verbouwing van het Vlissingse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. De AFM heeft daarvoor toestemming gegeven aan platform ZIB Crowdfunding.

Achter het platform zit Zeeland Investments Beheer (ZIB), een beheerder van beleggingsfondsen, onder leiding van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe. ZIB wil voor 5 miljoen euro het pand en de grond van de Vlissingse locatie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis kopen en renoveren. Daarvoor is 20 miljoen euro nodig.

Lening met 5 procent rente
Van Koeveringe hoopt daarvan ongeveer 10 miljoen euro op te halen via crowdfunding, de rest lenen van een bank. Zo'n 800 belangstellenden hebben zich gemeld sinds het initiatief in mei werd aangekondigd. Particulieren kunnen bedragen tussen 2500 en 40.000 euro lenen aan het project, voor een periode van maximaal 17 jaar en tegen een rentetarief van 5 procent. Zij krijgen daarmee ook een - weliswaar kleine - stem in het beleid van het ziekenhuis.

Volgens het plan huurt ADRZ het gerenoveerde ziekenhuis terug. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis scheelt dat op jaarbasis 3 miljoen tot 4 miljoen euro aan exploitatiekosten.

Overheid en waarborgfonds moeten zegen geven
Met een bank kan overigens pas worden gesproken als duidelijk is wat de opbrengst van de crowdfunding is, zegt Van Koeveringe tegen ANP. Daarnaast moeten de overheid en het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) nog hun zegen geven aan het project.

Van Koeveringe verwacht vooralsnog geen problemen. Hij denkt in de eerste week van januari met de renovatie te kunnen beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van