Economie

De strijd om de cloud: Google gaat het gevecht aan met Amazon

20 november 2015 10:12 Aangepast: 20 november 2015 10:41
Beeld © Getty

Google heeft topvrouw Diane Greene aangesteld als vicepresident voor de zakelijke clouddiensten. Daarmee gaat de internetgigant het gevecht aan met Amazon en Microsoft.

Google bevestigt tegenover The New York Times dat Greene zijn clouddivisie gaat leiden. Onder andere Amazon en Microsoft zetten flink in op de cloud, respectievelijk met Amazon Web Services en Azure. Beide clouddiensten zijn voornamelijk geschikt voor de zakelijke markt, zoals bedrijven en ontwikkelaars van apps. Greene's cloudstartup Bebop wordt eveneens door Google overgenomen.

Greene was al één van de directieleden van Google en richtte in 1998 VMware op, één van de bekendste namen in de cloudwereld. Daar bleef ze ceo tot 2008. VMware biedt clouddiensten die werken met virtuele computers. Deze systemen zijn in de cloud veel veelzijdiger dan 'echte computers'. Zo kunnen virtuele machines gemakkelijk van pc wisselen, meerdere besturingssystemen op dezelfde hardware laten draaien en gemakkelijker systeembackups maken.

25 miljard dollar
De investering in de cloud laat zien dat Google verder kijkt dan enkel zijn zoekmachine, advertenties en verschillende consumentendiensten, zoals Gmail, Chrome en Android. Volgens IDC is de verwachting dat de waarde van de cloudmarkt de komende vier jaar gaat verdubbelen naar 25 miljard dollar, en daar wil Google tijdig een rol in spelen.

Op dit moment leveren de clouddiensten van Google zo'n 500 miljoen dollar per jaar op, terwijl advertenties goed zijn voor 66 miljard dollar.

`