Economie

'Vestia klaagt ABN Amro aan; claimt mogelijk miljarden'

24 september 2015 06:23 Aangepast: 06 januari 2016 09:06
Oud-directeur Erik Staal van Vestia tijdens zijn verhoor door de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties. Beeld © ANP

Woningcorporatie Vestia wil de schade die het leed door de aankoop van derivaten gaan verhalen op ABN Amro, een van de banken die Vestia adviseerde.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van documenten van de bank, die in handen zijn van de krant. Het zijn stukken bedoeld voor de naderende beursgang van de staatsbank. De mogelijke miljardenclaim die ABN boven het hoofd hangt, zou een negatieve invloed op de koers van het aandeel kunnen hebben. De bank is daarom verplicht om de Vestia-claim te noemen.

Door de derivaten leed Vestia miljarden euro's schade en ging het op een haar na failliet. De woningcorporatie heeft ABN Amro nu laten weten dat het documenten van de bank wil inzien, waaronder correspondentie en gespreksverslagen, om zo te bewijzen dat de bank mede aansprakelijk is voor de schade. Het doel is om de bank daar vervolgens mee voor de rechter te slepen en te dwingen tot het betalen van een schadevergoeding. De bank weigert inzage.

Boete van 3 miljoen euro
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde ABN Amro vorig jaar een boete op van 3 miljoen euro voor het verkopen van derivaten aan de woningcorporatie. Het Openbaar Ministerie zag echter af van vervolging van de bank

Behalve de mogelijke miljardenclaim van Vestia hangt de bank ook nog een boete boven het hoofd van de Duitse en Zwitserse belastingdienst. Die diensten jagen op meerdere banken vanwege zogeheten 'dividendstrippen'. Het zou gaan om het uitlenen van aandelen door beleggers aan de bank, in ruil voor een kleine vergoeding. Vervolgens werden de aandelen vlak voordat er dividend uitgekeerd zou worden aan een derde partij verkocht, maar pas later geleverd. De koper én de uitlener van de aandelen vroegen beide dividenbelasting terug, terwijl die maar een keer werd ingehouden.

Fortis zou zich aan die praktijk hebben schuldig gemaakt, voordat ABN Amro eigenaar werd. De claim ligt wel bij de staatsbank en zou volgens De Telegraaf kunnen oplopen tot 150 miljoen euro.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore