Ga naar de inhoud
Economie

Banken positief over hergebruik-economie: 'Geen margedingetje'

De Zuidas in Amsterdam, waar EMA moet komen. Beeld © ANP

De drie grootste banken van Nederland, ABN Amro, ING en Rabobank willen hun steentje bijdragen aan de opkomst van circulaire economie in Nederland. Het bankentrio wil bedrijven die zich focussen op hergebruik van materialen en grondstoffen makkelijker leningen geven. Hoeveel ze wilen investeren wordt alleen niet duidelijk.

Het grote verschil tussen circulaire economie en recyclen, wat natuurlijk al veel gebeurt, is dat bij het ontwerpen van producten rekening wordt gehouden met wat er overblijft als het product niet meer gebruikt wordt. Het doel is dat álle onderdelen van het oude product voor hergebruik geschikt zijn, waar bij recycling altijd iets van afval overblijft. 

Doel van de banken is meer bedrijven met een circulair bedrijfsmodel te financieren en daarmee de omschakeling naar deze manier van werken te stimuleren. Circulair ondernemen kan volgens de banken ook een oplossing bieden voor de groeiende hoeveelheid afval in onze samenleving. 

Hoeveel budget de drie banken uittrekken om leningen te verstrekken kan Richard Kooloos, hoofd duurzaam bankieren bij ABN Amro, niet zeggen. "De deur wordt nog niet platgelopen door bedrijven die financiering nodig hebben", vertelt hij tegen RTL Z. Het gaat volgens hem om de hele Nederlandse economie, daarom kan er geen bedrag op geplakt worden. Dat is ook meteen de reden dat de drie concurrenten met elkaar samenwerken, verklaart hij. "Dit is geen margedingetje, dit gaat over de toekomst." 

Nog in de kinderschoenen
Want hoewel de circulaire economie nog in de kinderschoenen staat, wil ABN Amro er al wel op inspelen. Kooloos vergelijkt het met de uitvinding van de gsm. "Wie had twee maanden voordat Whatsapp KPN vermorzelde gedacht dat dit zou gebeuren?" De bank wil samen met haar klanten kijken waar kansen liggen en heeft daar een speciale gids voor uitgebracht. 

"Voor sommige klanten is dat al heel praktisch en duidelijk", zegt Kooloos. De bank is groot op de vastgoedmarkt en financiert de bouw van circulaire kantoorgebouwen. "Het mooie is dat de architect al om tafel zit met de sloper om te overleggen hoe het gebouw de meeste restwaarde heeft als het uit elkaar gehaald moet worden", legt Kooloos uit. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of het gebruik van bouten niet slimmer is dan lassen. 

​Geld verdienen
Kooloos somt de voordelen op van circulaire bouw. "We benutten de denkkracht van alle toeleveranciers optimaal, het gebouw is flexibeler te gebruiken en eventueel makkelijker om te bouwen van kantoor naar woning of winkel", vertelt hij. En niet geheel onbelangrijk: ook voor de bank is het gunstiger omdat er meer opties zijn om geld mee te verdienen. Want dat zelfs slopen nog wat oplevert, zorgt voor een 'robuustere businesscase'. 

Andersom werkt het trouwens ook: bedrijven die zich niet met hergebruik bezighouden, krijgen 'een minnetje' bij hun leningaanvraag. De bank geeft al geen leningen meer aan klanten die niet voldoen aan de eisen op het gebied van energiezuinigheid en wil dat uiteindelijk ook gaan toepassen op circulaire economie. "Dat kan nu nog niet, want je kunt nog niet verwachten dat iedereen circulair werkt", zegt Kooloos.