Economie

Zonnefietspad SolaRoad blijkt succes

09 mei 2015 12:21 Aangepast: 06 september 2015 17:06
Beeld © ANP

Het werd ontvangen met scepsis: de SolaRoad, het eerste duurzame zonnefietspad ter wereld in Krommenie. Gaat dat werken? Is het wel effectief? Ja, blijkt nu het antwoord.

De opbrengst van SolaRoad is zelfs boven verwachting hoog, zo meldt de Provincie Noord-Holland in een persbericht.

In november vorig jaar werd het zonnefietspad officieel geopend. Het vangt zonlicht op en zet dat om in elektriciteit, waarmee het pad weer kan worden verlicht.

Veel buitenlandse media hebben de afgelopen maanden over de vinding bericht. Dat gebeurde met de nodige scepsis. De zonnepanelen zouden, ondanks dat ze met een speciale glazen laag waren bedekt, vervuild raken door een dikke laag modder, ijs of sneeuw, waardoor de effectiviteit aanzienlijk zou afnemen. De panelen zouden bovendien veel te weinig op de zon gericht zijn.

ZIE OOK: Nederlands fietspad wekt zonne-energie op

Dat de SolaRoad zo goed werkt, hadden de mensen achter het project zelf ook niet verwacht. "We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt", zegt Sten de Wit, woordvoerder van SolaRoad. Dat is genoeg om een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit te voorzien. 

"Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar."

SolaRoad kent een pilotfase van drie jaar waar diverse metingen en tests worden uitgevoerd.

 

`