Economie

Leegstand winkels en kantoren blijft toenemen

12 juni 2015 07:57 Aangepast: 06 september 2015 16:24

De leegstand van winkels en kantoren is afgelopen jaar opnieuw toegenomen.

Dat blijkt uit een verschenen studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van kantoren stond begin dit jaar ruim zeventien procent leeg. Van winkels is inmiddels ruim 9 procent van de vierkante meters niet in gebruik. Begin 2010 ging het nog om dik 12 procent van de kantoren en een kleine 6 procent van de winkels.

Het gaat om een structureel probleem en is volgens de onderzoekers niet louter te wijten aan de economische crisis. 60 procent van de kantorenleegstand is structureel. Dat betekent dat die panden al meer dan drie jaar leeg staan.

Winkels
Andere vormen van werken en de opkomst van shoppen via het internet hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar commercieel vastgoed is afgenomen. Dit terwijl het aanbod van dit soort panden de laatste jaren nauwelijks is gedaald. Ook vergrijzing en het afvlakken van de bevolkingsgroei, spelen een rol.

Een kwart van de winkelleegstand kan als structureel worden aangemerkt (langer dan drie jaar leegstand). Er worden daarnaast meer nieuwgebouwde winkelmeters onverhuurd opgeleverd: ruim 11 procent. 

De regionale verschillen in winkelleegstand zijn groot. Vooral buiten de Randstad is er veel leegstand. Friesland, grote delen van de provincie Groningen, Zuidwest-Overijssel, Flevoland-Midden en Zuid-Limburg hebben meer dan 10 procent winkelleegstand. Voor een deel komen deze gebieden overeen met de krimpregio's. Bevolkingskrimp in deze regio's is een belangrijke oorzaak van de winkelleegstand. Als naar verschillende typen winkelgebieden wordt gekeken is er vooral veel leegstand in de centrale winkelgebieden van de kleinere en middelgrote steden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`