Economie

Handelaren frustreren bouw nieuwe windmolens in Noord-Holland

15 december 2015 08:03 Aangepast: 04 augustus 2017 09:30
Het Rijk eist dat Noord-Holland 685,5 megatwatt levert in 2020 Beeld © ANP

De provincie Noord-Holland dreigt de doelstelling voor windenergie volgend jaar niet te halen, door een specifieke regel waar eigenaren van oude windmolens handig gebruik van maken.

Voor elke nieuw geplaatst turbine, moeten twee oude worden afgebroken. Daarom is er een lucratieve handel ontstaan in oude exemplaren, die soms voor 150.000 tot 200.000 euro worden aangeboden. Ook willen ze soms een deel van de winst van het project hebben, schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Brancheorganisatie Nederlandse Wind Energie Associatie​ bevestigt dit. 

Windenergie is erg lucratief vanwege verschillende subsidies. Volgens de krant is de kostprijs voor een windmolen in de Amsterdamse haven zo’n vier miljoen euro per stuk. De overheid subsidieert de geleverde energie voor zes miljoen euro per molen voor een periode van vijftien jaar. Daar komen de stroomopbrengsten voor de eigenaren nog bovenop. 

Doelstelling
Het Rijk eist dat Noord-Holland 685,5 megatwatt levert in 2020. De provincie heeft nog 105,5 megawatt aan energie nodig. Ralph de Vries, die namens D66 gedeputeerde was in Noord-Holland, stapte in november op omdat hij 'in toenemende mate moeite heeft met het verdedigen van het beleid'. Hij vindt het te generiek en beperkend. 

De brancheorganisatie laat weten niet blij te zijn met de extra regels voor de windmolens die de provincie Noord-Holland stelt. "Deze regels drijven de kosten voor windenergie op want zij zorgen voor marktverstoring. Dat zorgt er voor dat ondernemers tegen elkaar worden uitgespeeld, met hogere kosten tot gevolg. Daardoor dreigt de provincie de doelstellingen die door de regering zijn opgelegd niet gaat halen", zegt woordvoerder Marijn van der Pas tegen RTL Z.

Noord-Holland enige provincie met zulke regels
Noord-Holland is de enige provincie met de regel dat voor elke nieuwe windmolen twee oude windmolens moeten verdwijnen. "Flevoland heeft het zelfde beleid, maar neemt zijn verantwoordelijkheid. Deze provincie begeleidt bezitters van oude windmolens en ondernemers die een nieuwe willen plaatsen, waardoor er daar reële vervangingsprijzen bestaan."

Z Today zocht vorige week uit wat dat nou oplevert, zo'n windmolen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van