Economie

Hof vernietigt renteswap ABN AMRO

17 november 2015 16:00 Aangepast: 17 november 2015 16:09

Een opvallende uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam: een renteswap van ABN Amro is vernietigd, omdat de vastgoedondernemer die het product afnam, dat nooit gedaan zou hebben als hij de voorwaarden had begrepen. Dit kan ervoor zorgen dat er een streep gehaald wordt door alle renteswaps van banken.

Renteswaps zijn complexe beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico's, waardoor sommige bedrijven nu in de problemen komen.

ABN Amro kreeg eerder dit jaar al boetes opgelegd door waakhond AFM van 750.000 euro en 2 miljoen euro vanwege deze onduidelijkheid over risico's en het onvoldoende bijhouden van gegevens over aan het mkb verstrekte renteswaps. Ook andere banken moeten steeds vaker bloeden; claims bij de rechtbank worden vaker in het voordeel van gedupeerde ondernemers beslist.

De ondernemer die een renteswap bij ABN Amro afnam, dacht dat er een vaste rente bij hoorde, maar in de praktijk kon de bank ook opslagen in rekening brengen. Dat stond in de kleine lettertjes. 

'Alle renteswaps kunnen vernietigd worden'
Het is volgens organisatie MKB-Claim voor het eerst dat een dergelijke vorm van dwaling wordt toegewezen, en is het een uitspraak die grote consequenties kan hebben. "Alle renteswaps van alle banken vallen in potentie onder dit arrest. Alle renteswaps kunnen op deze grond vernietigd worden.'' 

Het ligt volgens de claimorganisatie dan ook voor de hand dat banken ook in andere gevallen met hogere vergoedingen over de brug moeten gaan komen, dan tot nu toe het geval was. In dit geval gaat het nog om een tussenvonnis, maar het hof heeft al wel aangegeven dat het door de ondernemer gevorderde bedrag van ruim 2 miljoen euro toewijsbaar is.

ABN AMRO zegt de conclusies van het hof te bestuderen, en geeft geen verder commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van