Geld en Werk

Rechtszaak om fraude bij oude vastgoedpoot SNS van start

30 november 2015 09:56 Aangepast: 30 november 2015 11:48
SNS zetelde aan de Croeselaan in Utrecht. Beeld © ANP

Vandaag begint de rechtszaak tegen tien verdachten van fraude bij Property Finance, de vastgoedtak van de vroegere bankverzekeraar SNS Reaal. De verdachten zouden miljoenen euro's in eigen zak gestoken hebben. De fraude werd ontdekt, vlak voor de bank genationaliseerd werd.

Vlak na de nationalisatie kwam er een grote fraudezaak aan het licht op de afdeling Property Finance, het huidige Propertize. De hoofdverdachte: directielid Buck Groenhof, die was ingehuurd om puin te ruimen op de noodlijdende vastgoedafdeling. Maar volgens het Openbaar Ministerie stak hij met nog een andere verdachte 2,3 miljoen aan steekpenningen in z'n zak. Daarmee bracht hij de bank nog meer aan het wankelen. 

Groenhof wordt verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband. Behalve deze twee verdachten heeft het OM nog acht andere verdachten in het vizier. Vijf anderen hebben geschikt, in ruil voor taakstraffen en boetes oplopend tot 22.500 euro

​​'Bad bank' Propertize
SNS Reaal werd in 2013 genationaliseerd, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kocht de aandelen van de bankverzekeraar voor 3,7 miljard euro en verstrekte daarnaast 1,1 miljard euro aan leneningen aan de bank. SNS dreigde om te vallen, onder meer vanwege grote verliezen en misluke investeringen van de vastgoedafdeling Property Finance. 

'Bad bank' Propertize staat inmiddels in de verkoop. Dijsselbloem denkt de verzameling slechte vastgoedleningen voor 500 miljoen te kunnen verkopen

Overigens gaat het vandaag (en morgen) om zogeheten regiezittingen, waarin wordt besproken hoe het proces gaat verlopen. Daar wordt bepaald wie er als getuigen worden opgeroepen en wanneer de zittingsdagen zullen plaatsvinden. In maart is de inhoudelijke behandeling van de zaak.

'Integriteit financiële sector'
"Kern van de zaak is de integriteit van de financiële sector", vertelt verslaggever Hans de Bruin. De werkwijze is volgens hem te vergelijken met die van de vastgoedfraudezaken bij het Bouwfonds: "Ze huurden bedrijven in van vrienden om klussen voor SNS Property Finance te doen. Die vrienden stuurden vervolgens opgehoogde rekeningen naar SNS en het bedrag dat SNS te veel betaalde, werd doorgesluisd naar de rekeningen van de verdachten. "

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore