Economie

Beleggers zijn somberder en willen sparen

30 januari 2016 09:23 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23

Beleggers in Nederland zijn minder positief over de algemene economische situatie in Nederland. Dat blijkt uit de ING Beleggersbarometer. Opvallend is dat het meest populaire voornemen onder beleggers is om meer te gaan sparen.

De ING Beleggersbarometer daalt van 131 punten in december tot 116 punten nu. De barometer kan een stand hebben van tussen de 0 en de 200. Bij een stand van boven de 100 zijn er meer optimisten dan pessimisten. Dat is nu dus nog steeds wel het geval.

Het is de tweede maand op rij dat belegger zwartgalliger zijn. In december viel de daling nog mee.

'Sterke daling AEX speelt mee'
Het oordeel van beleggers over hun eigen financiële situatie is niet veranderd. De waarde van hun beleggingen is de afgelopen maanden wel gedaald. Bob Homan, hoofd ING Investment Office, denkt dat de sterke daling van de AEX in de eerste weken van het jaar bijdroeg aan het sentiment onder beleggers.

Vorige maand dachten beleggers nog dat de AEX drie maanden later op 446 punten zou staan, nu wordt uitgegaan van een stand van 428 punten. Een stuk lager dus. De AEX eindigde gisteren op 431 punten.

Minder animo voor beleggen
​Beleggers zien blijkbaar weinig heil meer in aandelen. In een jaar tijd is het aantal beleggers dat daadwerkelijk van plan is te gaan beleggen afgenomen. Vorig jaar januari had nog één op de vijf beleggers dat voornemen, voor dit jaar is dit nog maar één op de zeven.

Het belangrijkste voornemen onder beleggers is nu om te sparen. Homan noemt dit 'opvallend', ''omdat de spaarrente daalt, al heeft de afgelopen tijd wel laten zien dat aan beleggen toch echt risico’s zitten''.

Leuke dingen doen en sparen in plaats van beleggen
Als beleggers denken dit jaar meer koopkracht te krijgen, dan wil maar 10 procent dat in beleggingen steken. Meer dan een kwart wil leuke dingen doen en nog eens 25 procent wil het geld op de bank zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van